Tudomány

Meghalt Clyde Snow

Az egykori halottkém "kliensei" között egyaránt voltak elnökök, banditák, nácik és fáraók, valamint diktatúrák, népirtások, tömeggyilkosok és lezuhant repülőgépek áldozatai.

Egy oklahomai kórházban 86 évesen elhunyt Clyde Snow amerikai halottkém, a világ egyik legismertebb igazságügyi orvosszakértője. A világ négy kontinensén a leglátványosabb bűnügyek több tucatjának tisztázásában kulcsszerepet játszó világhírű “orvosdetektív” pénteken bekövetkezett haláláról a Washington Post című lap számolt be vasárnapi számában.

Clyde Snow 12 évesen apja társaságában talált két csontvázat az erdőben, egy elejtett szarvasét és az eredményes vadászat után feltehetően szívrohamban meghalt vadászét. Snow találta meg a kulcscsomót, amellyel a seriff azonosította az emberi áldozatot, és az eset végérvényesen “megfertőzte” a fiatal fiút. Igazságügyi orvosszakértőként nemzetközi karriert futott be, és nemcsak a laboratóriumban végzett hatalmas munkát, hanem járta az esőerdőket és a sivatagokat is.
Világszerte ismertté a Mengele-ügyben vált. Egyedül neki sikerült meggyőznie a hitetlenkedő nemzetközi közvéleményt arról, hogy az 1979-ben egy brazíliai fürdőbalesetben elhunyt férfi maradványai valóban Josef Mengeléé, az auschwitzi szörnyetegé.

A legszörnyűbb tragédiák tisztázása

“Ügyfélköréhez” tartozott három volt államfő is: 2006-ban Bagdadban Szaddám Huszein iraki elnök ellen vallott, és bizonyítékokkal szolgált a népirtás bűncselekményére. Ő vizsgálta át John F. Kenned orvosi leleteit, és megerősítette, hogy a röntgenfelvételek az 1963-ban meggyilkolt amerikai elnöké. Ő rekonstruálta Tutanhamun arcát 3300 évvel az ifjú fáraó halála után, és az ehhez kifejlesztett módszer később segített rejtélyes bűnügyek megoldásában is.

A 20. század legszörnyűbb tragédiáit segített tisztázni, köztük a holokausztot, a ruandai népirtást, az argentínai, a guatemalai, az El Salvador-i és a chilei katonai diktatúrák bűneit, a délszláv etnikai tisztogatásokat, az 1995-ös Oklahoma City-i robbantásos merényletet, amelyben egy amerikai neonáci 168 honfitársa, köztük 19 gyermek életét oltotta ki, valamint a 33 fiatal férfival végző John Wayne Gacy sorozatgyilkos rémtetteit. Biztonságosabbá tette a repülést azáltal, hogy légi szerencsétlenségek vizsgálata nyomán ma is érvényes ajánlásokat fogalmazott meg.

Segített megállapítani, hogy a Little Bighorn-i csata után talált csontok George Custertől, a legendás polgárháborús tábornoktól vagy valamely közkatonától származtak-e, és bebizonyította, hogy egy bolíviai sírban talált csontok a közhiedelemmel ellentétben nem Butch Cassidyé és a Sundance kölyöké, a két vadnyugati legendáé, hanem egy német aranyásóé.

“Az emberi testben 206 csont és 32 fog van. Mindegyik egy külön történet” – szokta volt mondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik