Tudomány

Egymilliárdért adták el az iWiW-et 2006-ban

Még nem létezett a közösségi média fogalma, amikor 12 éve az iWiW elindult. Azóta millió új social szolgáltatás jelent meg, az iWiW-et pedig nemsokára bezárják. Szabó Mártonnal, a magyar közösségi site egyik alapítójával nosztalgiázunk.

Hány éves voltál, amikor elindult az iWiW?

25.

Hogyan csöppentél bele? Jó helyen voltál jó időben, vagy azért többről volt szó?

Várady Zsolttal, az iWiW ötletgazdájával távolról már ismertük egymást, mert voltak közös ismerőseink. Az akkor még név nélkül futó WiW pár hete indult el. Egy este a Rác kertben sorban álltam sörért, valaki megkocogtatta a vállamat és azt mondta, hogy már rég léptem be az oldalra. Igazából így keveredtem bele.

Ugyan mindannyian sokkal tapasztalatlanabbak voltunk 2002-ben és aztán sok szerencse is kellett hozzá, de végül szinte minden második magyar regisztrált felhasználóvá vált az oldalon. Ez azért nem tekinthető puszta véletlennek.

Egymilliárd forintért adtátok el az oldalt 2006-ban, ez 8 éve volt. Te mennyit profitáltál belőle?

Nekem 10 százalékom volt a cégben.

Több mint egymillió ember regisztrált az oldalra, és mindenki megismerte a neved. Milyen volt feldolgozni a népszerűséget? Pláne, hogy visszahúzódó típus vagy.

Ennek több dimenziója van. A nyilvános szerepléseket mindig is rosszul bírtam, de már az iskolában sem szerettem kimenni a táblához, úgyhogy nehéz volt a kezdet. :) Ugyan ez változott valamennyit, rutinosabb lettem, de továbbra sem vagyok első osztályú médiaszereplő.


Forrás: Facebook

Az oldal népszerűsége persze nem csak a szereplések szintjén nyilvánult meg. Az iWiW fénykora nem volt könnyű része az életemnek. Ugyan néhány kollégám azzal vádolt akkoriban, hogy csak az iWiW-ről tudok beszélni, de én ezt sokkal inkább úgy éltem meg, hogy a szűkebb és tágabb környezetem folyamatosan az iWiW-ről szetetne dumálni, meg szeretne tudni valami bennfentes információt vagy megosztana egy-egy ötletet, javaslatot, panaszt.

Emlékszem, amikor 2008-ban elutaztam egy hónapra Angliába és ott megkérdezték, hogy mivel foglalkozom, akkor nagy megkönnyebbülés volt, hogy szó nélkül tudomásul vették azt, hogy hol dolgozom, mivel senkinek sem mondott semmit a cég neve.

Mik a legjobb emlékeid az iWiW kapcsán?

Ebből nagyon sok van. Rengeteg tapasztalatot és tudást szedtem össze az alatt a nyolc év alatt és kiváló emberekkel dolgozhattam együtt, akiknek egy részével azóta is jóban vagyunk. Jó érzés volt, amikor 2003-ban egy konferencián láttam egy ismertebb IT-cég vezetőjét, aki éppen az iWiW-et nézegette a laptopján (akkoriban még a laptop és a mobilnet is ritkaságszámba ment), vagy később, amikor a Castro nevű kocsma internetes gépein vadidegeneket láttam iWiW-ezni. Végül a legmeglepőbb az volt, amikor 2006-ban ültem a buszon és gimnazisták beszélgettek mellettem a site-ról.

Vagy emlékszem aznap, amikor WiW-ből iWiW lett és rettegve vártuk, hogy mit szólnak hozzá a felhasználók. Leginkább attól féltünk, hogy elégedetlenek lesznek az új oldallal, ehhez képest olyan forgalom zúdult a site-ra, amit el sem tudtunk képzelni.
Szegény rendszergazdák meg ültek a monitor előtt, és mint egy űrhajó irányítóközpontjában, bámulták a különféle monitorozó szoftverek a mutatókat, próbálták a tüzet oltani és közben mindenki csak ámult…

Sokan azt mondták, hogy a Facebook legyőzte a iWiW-et. Mit gondolsz erről?

Ezt én sem tudom így felfogni. Sőt, erről hosszasan tudnék mesélni, mert ha valami nem esik jól az iWiW-vel kapcsolatban, akkor az az, hogy sokan így gondolják. Szerintem ez egy pédátlan sikertörténet volt itthon, a fél ország életében napi szerepet játszott. Az pedig egy tipikus technológiai sztori, hogy jön valami újabb, kicsit más, jobb dolog és kíméletlenül eltünteti a régit. Volt rengeteg lokális social network, de mindet leradírozta a térképről a Facebook, belértve a MySpace-t vagy a Google korai szolgáltatását, az Orkutot is. Talán két kivétel van, az egyik a vkontakte.ru orosz közösségi oldal, ami a nyelvi korlátok miatt őrizte meg szerepét továbbra is és persze a kínai Weiboo, de annak könnyű dolga van, mert le van tiltva Kínából a Facebook és a Twitter elérhetősége.

Miben volt jobb itthon az iWiW, mik azok amik egyedivé tették?

Az iWiW annak idején egy forradalmi változást hozott a valós név használatával. Korábban a virtuális térben csak virtuális identitással jelentek meg az emberek. Ez egy teljesen új felhasználási mód volt akkoriban.

Videó interjú Szabó Mártonnal 2010-ből

Mit csinálsz most?

Részben egy kis startupot vezetek, a Koint, részben pedig egy Mito nevű kreatív ügynökségnél dolgozom. A Koin egyébként arra való, hogy a felhasználók mobiljukon nyilvántartsák a pénzügyeiket és segítse őket a bevételeik és a kiadásaik áttekintésében. Még nagyon az elején tartunk, de nagyon jó a fogadtatása. Idáig több mint 70 ezren töltötték le.

Mikor tudtad meg, hogy bezárják az iWiW-et?

Néhány héttel ezelőtt.

Milyen érzés volt?

Semmilyen. Személyesen ez már egy rég lezárt történet.

Ha felkérnének, hogy tervezz meg egy közösségi oldalt, ami nem Facebook, nem iWiW, hanem valami más, érdekesebb ötvözete a jelenlegi piaci trendeknek, mit mondanál?

Hallgatnék. De ha nagyon muszáj lenne mondani valamit, akkor a kisebb csoportokkal, személyesebb iránnyal lenne érdemes foglalkozni. Szerintem most a “részterületek”: fotó, üzenet, lokáció eléggé telítettek jól működő és érdekes alkalmazásokkal. Esetleg valamilyen tematika vagy érdeklődési kör mentén érdemes gondolkodni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik