Tudomány

Végre! Itt az okos öngyújtó

Annyi okos kütyü után egy újabb állomásra érkeztünk, az okos öngyújtó láng nélkül működik.

A dohányzásról való leszokásnak ezerféle módja van, tapasz, rágó, elektromos formáit már minden dohányos kipróbálta egyszer, a legtöbbünk mindhiába. A technológiai fejlődés most lehetővé tette, hogy új módszerrel próbálkozzunk, ami kíméletlenebb a többinél, statisztikákkal csapja arcon a kocadohányost, szokásainkat figyelve elemzi, hogy mennyit áldozunk a dohányzás oltárán.

A Quitbit olyan, mint egy nagyobb öngyújtó, aminek fekete lapjai és ezüst kerete van. A fekete hát és előlap azonban nem csupán dizájn, hanem egy pontmátrixos kijelző, amiről mindeféle hasznos infót olvashatunk le. Ilyen, hogy mikor gyújtottunk rá utoljára, vagy hogy hány szál cigarettát szívtunk el aznap.

Érdekessége, hogy nem lánnggal működik, a beépített technológia leginkább egy indukciós tűzhely felületéhez hasonlít, láng helyett tehát fűtőszálas megoldást építettek bele. Az energiaellátásról újratölthető elem gondoskodik, ami elvileg egy hétig bírja töltés nélkül. Nem lenne okos az öngyújtó, ha nem tudnánk összekapcsolni a telefonunkkal.

Az app elemzi a bevitt adatokat, és kimutatást készít többek között arról, hogy melyik napszakban dohányzunk többet, hány perce szívtuk el az utolsó cigit, vagy mennyit költöttünk az adott időszakban káros szenvedélyünkre. Ha az a célunk, hogy leszokjunk a dohányzásról, akkor mindenképpen hasznos eszköz lehet, hiszen nincs kijózanítóbb a puszta tényeknél. Az alkalmazás összeköti a dohányzókat, így ha egy nap csak egy szál cigit szívunk el és erre büszkék vagyunk, megoszthatjuk az adatot másokkal, ezzel motiválva magunkat és őket is. A projekt támogatói most a legolcsóbban, 69 dollárért, azaz 15 ezer forintért kaphatják meg a dizájnos darabot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik