Tudomány

Tévénken keresztül engedjük be otthonunkba a támadókat

Egy szoftver kell csak ahhoz, hogy idegenek hangolódjanak a tévénkre és lehallgassanak bennünket.

Biztonsági szakértők szerint az internetre csatlakozó háztartási eszközök jelentős része gyakorlatilag védtelen, így akár a  mikrofonnal felszerelt okostelevíziók is használhatók lehallgató-készülékként, szoftver kérdése az egész – írta meg a HWSW

A mikrofonnal, belső tárhellyel és hálózati kapcsolattal rendelkező okostelevíziókból egy egyszerű szoftver telepítésével már “poloska” készíthető. A legaljasabb mód, ha a támadók olyan alkalmazás mögé rejtik el a poloskát, ami első látásra biztonságosnak látszik, így a felhasználó gondolkodás nélkül tölti le azt a gyártó alkalmazásboltjából, de az automatikus frissítések is potenciális poloskahordozók lehetnek. 

Az NCC Group biztonsági szakértői a londoni Infosec Europe konferencián mutatták be a folyamatot.  Az okostévé belső tárhelye 30 másodpercnyi hangot tárolt – jóval többre is lehetőség van – amelyet aztán a szoftver adott időközönként feltölthet a támadó szerverére, vagy akár folyamatosan is streamelheti azt. Egyes tévégyártók ráadásul a készülékekhez tartozó forráskódot is közzéteszik, ami valamivel megkönnyíti az appok fejlesztését az adott eszközre – beleértve a rosszindulatú szoftverekét is – emeli ki a HWSW cikke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik