Tudomány

Cirkuszban mutogatták a szakállas nőt

Mellette nagyon csinos, és báró. Dús arcszőrzete férjének talán még tetszett is, ám életüket megalázó módon, cirkuszi látványosságként kellett leélniük.

Barcsy Szidónia Pest-Budán született, 1866 tavaszán, ekkor még semmi különös nem volt rajta. Szép volt és bájos, idővel igazán mutatós fiatal nővé cseperedett. Akadtak is udvarlói bőven – többek között báró Barcsy Antal lovaskapitány, akinek végül sikerült is elnyernie a kezét – írja a Múlt-kor.hu.

Szidónia 19 éves volt, amikor világra hozta közös gyermeküket, Nicut, és ezután kezdődött a rémálom. A szülés után 12 nappal a fiatal báróné arcán egyre-másra serkentek ki a szőrszálak. Nem engedhette, hogy ezt a férje is észrevegye, ezért először nekiállt egyesével kihúzogatni őket.

Ám a szakáll idővel oly mértékben nőtt és erősödött, hogy az már a férjnek is feltűnt. Egész jól fogadta, sőt megtiltotta feleségének, hogy az eltávolításával bajlódjon. Az idill akár teljes is lehetett volna, ám kiderült: Nicu liliputi. A bajok tovább gyarapodtak, amikor Antal balul sikerült üzleti manőverekkel elveszítette a vagyonát.

Egyetlen lehetőségként az asszony különleges képességét mutogatták pénzért. A csinos nő szakállal, ráadásul bárói címmel elég volt ahhoz, hogy vásári látványosságként Nyugat-Európát járva megéljenek. Mire a kis Nicu is felcseperedett, kijutottak Amerikába, ahol igazi szenzáció volt a szakállas európai báróné és liliputi fia van.

Szidónia végül 59 évesen hunyt el, a források szerint cukorbetegsége miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik