Tudomány

Oroszország kiszáll a GPS-rendszerből

Miután az orosz fejlesztésű globális helymeghatározó rendszer immár az egész Földet lefedi, Oroszország június 1-től felfüggeszti a területén lévő GPS-állomások működését.

Moszkva május 31-ig szabott határidőt az Egyesült Államoknak, hogy tárgyalásokat kezdjen az Oroszországba telepített földfelszíni GPS-állomások működési engedélyének meghosszabbítására. Cserébe azt kérik az oroszok, hogy a GLONASS-műholdak pályaelemeinek pontosítására szolgáló hasonló létesítményeket telepíthessenek Észak-Amerikába. Amennyiben az egyeztetések nem járnak sikerrel, Oroszország szeptember 1-én véglegesen leállítja a szóban forgó amerikai állomások működtetését – közölte Dmitrij Rogozin orosz kormányfő-helyettes.

A globális helymeghatározó rendszerek földi egységei tulajdonképpen nem létfontosságúak, de minél több van belőlük szerte a világon, annál pontosabbak a műholdak által közölt mérési eredmények. Az amerikai GPS-rendszer működését 19 fő, valamint több tucatnyi kiegészítő állomás segíti. Az orosz GLONASS megbízhatóságát a világ 36 országába telepített 50 ilyen egység hivatott kifogástalanná tenni.

Szakértők szerint akkor sem lesz tragédia, ha az oroszok és az amerikaiak nem tudnak zöldágra vergődni ebben a kérdésben: A GPS-t ugyanúgy lehet majd továbbra is alkalmazni Oroszország-szerte, mint a GLONASS-t az Egyesült Államok bármelyik szegletében. Csupán a mérési eredményeket kell majd más források igénybevételével gyakrabban pontosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik