Tudomány

Mit szólna, ha büntethető lenne az utcai mobilozás?

Tíz dollárra büntetnék azokat, akik az utcán nyomkodják a telefonjukat.

Rengeteg baleset származik az abból, hogy a gyalogosok nem figyelnek oda a körülöttük zajló világra, amikor a telefonjukat nyomkodják. Amerikában 2004-ről 2010-re megháromszorozódott az olyan balesetek száma, amikor lámpaoszlopnak ütköztek emberek az okostelefonjuk miatt, szám szerint több mint 1500 ember esett áldozatául annak, hogy nem figyelt oda közlekedés közben. Gondoljunk bele abba, hogy ha ezeknek a fix és könnyen észrevehető tárgyaknak ezrek mennek neki, mennyi az olyan baleset, amikor autósok, motorosok vagy biciklisek között járnak az okostelefonos zombiüzemmódba kapcsolt gyalogosok.

Az Engadget számolt be arról, hogy Taiwan fontolgatja, hogy megbünteti azokat, akik az utcán közlekedve nyokodják a telefonukat. Taiwanon jelenleg több mint 14 millió mobilnet felhasználó van, akik közül sokan rabjai a közösségi médiának. Ez önmagában még talán nem lenne baj, ám a helyi közlekedési helyzet elég kaotikus, ráadásul az autósok sem szeretnek elsőbbséget adni a gyalogosaknak. Ugyan még nincs hivatalos szankció, a tervezet szerint 10 dollárra büntetnék azokat, akiket rajtakapnak a járdán, zebrán és kerszteződésekben.

 

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.
Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.