Tudomány

Androidosokat támad az új zsaroló vírus

A Koler nevű app 56 ezer forintot követel a hiszékeny felhasználóktól.

Magyar nyelven ijesztgeti a felhasználókat az a rosszindulatú alkalmazás, ami azzal fenyeget, hogy addig blokkolja a telefon tartalmát, amíg a felhasználó nem fizeti ki az illegális online tartalmak letöltéséért járó büntetését, váltságdíjat.

A Malwarebytes írta meg pár napja, hogy új zsaroló vírus kering az androidos telefokon, ami a helyi rendőri szervezetre hivatkozva 65 ezer forintot (300 dollárt) követel. Az app a készülék geolokációs adatait használja, így az üzenetet hihetőnek tűnik a gyanútlan felhasználók számára – régiós nyelv, régiós szervezet. A vírus azért is külön idegesítő, mert minden egyes próbálkozásunknál új ablakban ugrik fel a fenyegetés, így szinte lehetlen hozzáférni a beállítások menüponthoz, ahol törölni tudjuk az alkalmazást.

A Home gombbal öt másodpercre még mindig visszajuthatunk a kezdőképernyőre, és ha ennyi idő alatt megtaláljuk a szoftver ikonját, manuálisan törölhetjük azt. Aki azonban nem elég gyors az használhatja a biztonsági módot, majd ha abban van, törölheti a káros appot – írja a HWSW.

Ha ezzel nem járnánk sikerrel, van még pár megoldás. Mivel a különböző Android frissítések és rendszerek különböző megoldást kívánnak, így bonyolulttá válhat az alkalmazás törlése. Két megoldás létezik, ami talán segíthet. Ha 4.1 es vagy annál frissebb oprendszer van a telefonon, akkor hosszan nyomja meg bekapcsolás gombot, majd válassza a fent említett biztonságos módot. Ha korábbi verziója van, akkor is a bekapcsolás gombot kell hosszan nyomni, ám az újraindítás opciót választva bootolás közben a hangerő szabályzó halkító részét kell használni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik