Tudomány

A hazai drónok többsége illegális

Tegnap mi is elmentünk arra a sajtótájékoztatóra, ahol a hazai drónhelyzetről beszélgettek az illetékesek. Az érintett hobbidrónosok nem voltak elragadtatva a válaszoktól.

A Capa Központban lévő beszélgetés telt házasra sikeredett, többen le sem tudtak ülni, látszott, hogy a rendezvény szervezői sem készültek fel ekkora érdeklődésre. Az esemény jellege olyan volt, mint a lakossági fórumoké, ahol a kormányzó szervet próbálták meggyőzni a hobbidrónosok, hogy kedvenc elfoglaltságuk nem a sátán játékszere.

A beszélgetésből kiderült, hogy júniusra elkészül egy szakmai anyag, amelynek alapján majd szabályozni kívánják a pilóta nélküli gépek, vagyis drónok felhasználását. Elmondták, hogy a jövőben nem készíthet majd akárki drónt, és szabályokat írnak elő a kezelőszemélyzetre vonatkozóan is. A szabályozás alapja, hogy felhasználásuk szerint megkülönböztetik a hobbidrónokat, az üzleti és a kereskedelmi célú drónokat. Az utóbbira vélhetően szigorúbb előírások vonatkoznak majd. Tervek szerint típusengedélyhez kötik majd a gépeket, amelyeknek megbízható ipari környezetből kell kikerülniük.


Az egészen kicsitől a többkilós változatokig hatalmas a felhozatal

Az tisztán látszott, hogy bár elvileg már egy éve keményen dolgoznak a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál azon, hogy megfelelően tudják szabályozni a drónokkal foglalkozó szakemberek munkáját, nem sikerült a végére érniük. Többen kíváncsaik voltunk arra, hogy mi a hazai drónhelyzet számokban, azonban ilyen adatokat nem tudtak mondani az illetékesek. Ehelyett olyanokkal ingerelték a drónkedvelőket, hogy feltehetően majd kijelölnek egy drónos játszóteret, ahol majd mindenki szabadon reptetheti az általa épített eszközt. A felhasználók ezen kissé megrökönyödtek, hiszen a hobbi élvezete éppen az, hogy új, megközelíthetetlen helyeket járjanak be velük, ha korlátozzák ezt, akkor kitépik annak szívét.

A Közelekedési hatóság nagyon óvatosan fogalmazott, látszott, hogy bár nem örülnek annak, hogy civilek is játszadozhatnak a repülő eszközökkel, nem állhatják útját az új vívmányok terjedésének. A világon 1900 féle drón van, aminek kétharmadát európában gyátják, és egyre többen vannak azok, akik saját gép építésébe fognak hazánkban is. Tőlük várják el, hogy mindenképpen jelezzék a találmányukat, és vizsgáltassák be az esetleges balesetek elkerülése végett.

Abban persze igazuk van, hogy védeni kell az emberek személyiségi jogait, és abban is, hogy a házilag készített eszközök veszélyesek lehetnek, ha repülés közben meghibásodnak és beesnek a tömegbe vagy megrongálnak valamit. A hatóság tehát fontosnak tartja, hogy tudomást szerezzen minden egyes hazai drónról, mert amiről nem tud, azt nem vizsgálta be, és amit nem vizsgált be, az illegális. Elmondható, hogy a hazánkban lévő drónok 99 százaléka illegális. Tisztelet a kivételnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik