Tudomány

2015-től nem lesz roaming díj

Az uniós tagországokban 2015-től eltörlik a roaming díjakat, tehát minden külföldi hívást belföldi tarifával indíthatunk majd.

Az IT Business készített interjút az NMHH Nemzetközi Főosztályának vezetőjével, Kajzinger Ervinnel az uniós roaming szabályozásról. Az interjúból kiderült, hogy a roamingdíjak eltörlésével ugyan annyiba fog kerülni a külföldi hívás, mint a belföldi. Egy bizonyos kereten belül. Ha ezt átlépjük, akkor persze fizetni kell, de a pontos mértékeket még nem tudják. Annyi biztos, hogy várhatóan egy adat-, sms- és perckeret állapítanak majd meg, amelyet átlépve a jelenleg hatályos Roaming III. rendelet szerinti díjakat számláznak majd ki.

Kiderült továbbá, hogy a romaing díjak eltörlése nem jelenti azt, hogy ezután más uniós tagország szolgáltatását választhatjuk a hazai helyett. Kajzinger szerint, ha nem határoznának meg korlátot, az a piac torzulásához is vezethetne, hiszen az egyes tagállamok előfizetői tömegesen válthatnának egy másik tagállamban letelepedett szolgáltatóra. Ez számos fogyasztóvédelmi kérdést is felvetne.

Az újság kitért arra is, hogy a szolgáltatók számára az új szabályozás bizonyára pénzkiesést jelent, amit könnyen pótolhatnak majd tarifák vagy egyéb díjak bevezetésével. Kajzinger elmondta, hogy a szabályozásnak nem célja, hogy a roamingdíjak csökkentéséből eredő fogyasztói többlet más díjak formájában kapják vissza fogyasztók, így figyelni fognak arra, hogy ez ne történhessen meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik