Tudomány

Havi 600 ezer forintot is kereshetnek a kínai pornószűrők

Az átlag kínai bérek többszörösét viheti haza az a pár ezer alkalmazott, akik a kínai felhasználókat “védik” a káros erotikus tartalmaktól.

Több ezer kínai jelentkezett arra a négyezer, kínai internetes cégek által meghirdetett állásra, amikre a hatóságok szigorodó internetszabályozása miatt van szükség. A Tiszta Internet 2014 program keretében az állam bezárással vagy pénzbírsággal bünteti azokat a szájtokat, ahol a hivatalos értékrend szerint pornográf vagy erotikus tartalmú anyagok jelennek meg. Így a cégek kénytelenek saját maguk szűrni a felhasználóik által feltöltött anyagokat.

Az internetes erkölcscsőszök munkája nem fenékig tejfel, nem arról van szó, hogy pornót néznek egész nap, hanem rengeteg anyagot kell átböngészniük és osztályozniuk azok erotikus erőssége alapján – a szabályok nemcsak az éles pornót, hanem pl. a bikinis képeket sem tartják elfogadhatónak. A jelöltek lehetnek férfiak és nők is, 20 és 35 év közöttieknek kell lenniük és akár havi 600 ezer forintot is megkereshetnek.

A hatóságok szigorú fellépésére jellemző, hogy a kampány keretében eddig több mint száz szájtot csuktak be, egy oldalt – egy helyi twitter-klónt – pedig áprilisban majdnem egymillió dollárra büntettek. Az oldalak bezárásával fenyegetés az elemzők szerint egyértelműen a netes cenzúra eszköze. Kínában egyébként a nagy nemzetközi oldalak jelentős része blokkolva van – mint pl. a Facebook, Youtube illetve a Twitter.

A legrosszabb munkák

Egy amerikai kutatás szerint a legrosszabb állások kereset, munka, stressz és felelősség szempontjából a következőek:

-főszakács (Itt nem egy álmodozó étlapíróra kell gondolni, neki kell felügyelni a konyhán folyó munkát, ráadásul órabért kap. És nem feltétlenül a kulináris mennyország a munkavégzés helye: börtönök, iskolák, gyorséttermek falai közt kell elviselni a stresszt. A mezei szakácshoz képest kicsit több fizetés, és nagyságrendekkel több stressz jár ebben a pozícióban)

-műsorszóró (Ebben a médiaállásban mindig sok volt a stressz és alacsony a bér. Ráadásul ma már a szokványos feladatok mellett a jelenlét, az online kampányok felelőssége is e szakember vállán nyugszik.)

-taxisofőr (Veszélyes, egészségtelen munka sok stresszel, ahol ráadásul a nem túl specifikus követelmények miatt állandó túljelentkezés van, ami lenyomja a béreket.)

-hivatásos katona (Nem is kell magyarázni, miért rossz ez a munka: életveszélyes, ráadásul a szeszélyes költségvetési változások miatt nincs is biztosítva az egzisztencia és az előremenetel – és akkor még az egyes háborús konfliktusok utáni pszichés problémákat nem is vettük)

-újságíró (Stressz, sok, olykor veszélyes munka mellett nyomasztó határidők, és kicsi fizetés. No meg persze rossz bérek, bizonytalanság, kiszolgáltatottság, egyre folyamatosabb jelenlét (online munka, folyamatos zargatás). Mégis rossz kilátások: állítólag 2022-re 13%-os csökkenés várható e téren (hisz már ma lehet tartalmat előállítani robotokkal.) És még a helyesírást is tudni kéne.)

-favágó (Minden együtt: a favágó zord és veszélyes környezetben végez nehéz, veszélyes munkát – a fából papír lesz, ami az egyre zsugorodó papírpiac vesz fel. De az embert itt is szorítja ki a gépesítés. Mindezt éhbérért.) Ezek tehát a legrosszabb munkák Amerikában.

Itthon persze sok zsákfaluban még a legutolsó favágó munkának is örülnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik