Tudomány

Jön a végzetes jégolvadás

Ezúttal német kutatók keltettek világvége hangulatot. A klímaváltozás megfékezásével sem lennénk kint a vízből.

Az Antarktisz keleti részén bekövetkezhet egy végzetes jégolvadás, amely néhány évezred alatt drámaian megemelheti a világtengerek szintjét – figyelmeztetnek német kutatók.

A klímaváltozás következményeként elolvadhat egy “jégdugó”, aminek hatására az Ausztráliától délre lévő Wilkes-föld egyik hatalmas jégtömege az óceánba kerülhet, ez pedig drámaian megnövelheti a tengerszintet – írják a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) kutatói a Nature Climate Change című szaklap legújabb kiadásában.

Az Antarktisz keleti részén lévő, több mint ezer kilométeren húzódó Wilkes-medencében annyi jég van, hogy annak elolvadása néhány ezer éven belül három-négy méterrel is megemelheti a tengerszintet. “Eddig csak az Antarktisz nyugati része számított instabilnak, de most már tudjuk, hogy a tízszer nagyobb keleti rész valószínűleg szintén veszélyben van” – magyarázta a kutatásban résztvevő Anders Levermann, a PIK szakértője.

Nem úsznák meg a metropoliszok

A kutatók szimulációi szerint a viszonylag kis jégdugó elolvadása megállíthatatlan folyamatot indítana el. Ez a jégdugó képez akadályt a hatalmas völgyben fekvő jégtakaró és a tenger között. Még ha ezután a klímaváltozást sikerülne is megállítani, az óriási jégmező apránként a tengerbe csúszna és felolvadna. Ez itt az alapvető probléma – fogalmazott Matthias Mendel, a PIK munkatársa.

A Wilkes-földi jégmedence kiürülése és a jég elolvadása által kiváltott vízszintemelkedés a tudósok szerint megváltoztatná bolygónk arculatát. Nagy valószínűséggel az elöntés veszélye fenyegetné az olyan tengerparti nagyvárosokat, mint New York, Tokió, Mumbai vagy Dublin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik