Tudomány

Ilyen jó felbontásban még semmit sem közvetítettek

A világon elsőként, a nyári foci vb-t is megelőzve extrém nagy felbontásban, ultra-HD minőségben lesz követhető a Bécsi Állami Operaház (Wiener Staatsoper) szerdai Nabucco-előadása.

A vételhez szükséges berendezéssel rendelkező nézők kedvükre bezoomolhatnak kedvenc énekesükre, követhetik a librettót, sőt a partitúrát is. “Mi vagyunk az elsők a világon” – dicsekedett a Samsung gyárral közös újítás hétfői bejelentésekor a Staatsoper francia igazgatója, Dominique Meyer, aki szerint az innováció középtávon fejtheti ki igazán hatását.

A Jesús López Cobos dirigálta Nabuccóban főszereplőként fellépő Plácido Domingo mindenesetre arra kérte a nézőket, hogy “tartsanak meg egy bizonyos távolságot”: a sztártenor szerint nem kellene például az énekesek szájába vagy izzadó arcába zoomolni.

A bécsi operaház tavaly október óta kínál fizetős, élő streaming-szolgáltatást, amelyet több százan használnak. Mint a dpa német hírügynökség megjegyzi, a pénzügyi tartalékait felélt intézmény így próbál többletbevételre szert tenni.

Az új, a HD-nál négyszer nagyobb felbontású ultra-HD (UHD) minőségű közvetítés az élő online adás továbbfejlesztése. A május 7-i közvetítés után az UHD-adások folytatása a következő évadban várható, ettől függetlenül azonban a HD-közvetítések is folytatódnak majd.

Az UHD-kamera másodpercenként 6 GB adatmennyiséget továbbít. Ahhoz, hogy ez továbbítható legyen a háztartásokba, tömörítésre van szükség – magyarázta Christopher Widauer, a projekt felelőse. Ezek után egy 12 Mbit/s teljesítményű internetkapcsolat elegendő a fogadáshoz.

Az ultra nagy felbontású operaközvetítések megtekintése egyelőre ingyenes, ám szükséges hozzá egy HEVC-Standard 2014 dekóderrel rendelkező Samsung tévékészülék. (A HD-minőségű bécsi operaközvetítések élőben 14 euróba kerülnek, emellett 5 euróért egy hétre lehet letölteni egy-egy művet a Staatsoper archívumából.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik