Tudomány

Itt a csodagyűrű, amivel bármit lehet irányítani

Egy kaliforniai startup olyan gyűrűt dobott a piacra, amivel különféle csatlakoztatott eszközöket vezérelhetünk gesztusokkal. Mától meg is rendelhető, 33 ezer forintba kerül.

A Nod (bicentés, bólintás) névre hallgató gyűrű elsősorban azért rendhagyó a vezérlők között, mert nem kell felvenni ahhoz, ha valamit csinálni akarunk, úgy tervezték, hogy állandóan rajtunk legyen, gyakorlatilag része a testünknek. Elsősorban ujjunk illetve kezünk mozgását követi, de meg is érinthetjük, nyomkodhatjuk, forgathatjuk, simíthatjuk, tehát többféleképpen irányítható.

Elvileg 32K DPI az érzékenysége, amivel jócskán veri az egeret. Bluetooth LE segítségével lehet különféle készülékeket csatlakoztatni hozzá (pl. mobiltelefont, otthoni médialejátszót, okostévét, Google Glasst, otthoni intelligens világítást, fűtést, stb.). A vezérlés egyszerűsége a következő videóból rögtön megérthető:

A vízálló gyűrű 12 különböző méretben lesz kapható, belsejében egy fémbevonat védi a bőrt, hogy egész nap lehessen viselni. Kis mérete ellenére elég sok mindent – pl. 2 processzort – pakoltak bele, de van benne gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és hőmérő is. Egy feltöltéssel 24 óráig használhatjuk.

A Nod (így hívják a céget is) szerint az egerek és billentyűzetek korán már túlléptünk, ugyanakkor mind az érintőképernyőknek, mind a beszéddel vezérlésnek vannak jelentős hátrányai, ezért egy állandóan rajtunk levő, gesztusokkal vezérlő, aktuális tevékenységünkben minimális zavarást okozó eszköz jó próbálkozás lehet egy új interakciós eszköztípus létrehozására.

(A Nod előtt már megjelent idén két hasonló, közösségi finanszírozású gyűrű, de azok technikailag sokkal kevésbé fejlettek.) A Nod egy befektetési tőkével erősen megtámogatott startup, ráadásul Google, Apple illetve Samsung exalkalmazottakkal dolgozik, így a gyűrű nemcsak egy prototípus, hanem ősszel már kapható is lesz. Előrendelni mától lehet itt, 149 dollárért, azaz 33 ezer forintért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik