Tudomány

65 tonnányi náci vegyi fegyver süllyedt el a Balti tengerben

70 éve oldódik az elképesztő mennyiségű vegyi fegyver a tenger mélyén

Ketyegő időzített bomba?

Lassan hetven éve annak, hogy a sokmillió áldozatot követelő második világháború a szövetségi erők győzelmével ért véget. Mikor a Harmadik birodalom vereséget szenvedett és Hitler meghalt, a mögötte felsorakozó gyilkos náci rezsim azonnal szerteszéledt.

A nemzetszocialista Németország 12 éves pályafutása alatt az ipar teljesen átalakult különböző harci gépek és fegyverek sorozatgyártására. A felhalmozott katonai eszközökről, Németország jövőjéről és a háború európai lezárásáról a potsdami konferencián hoztak döntést a világ vezetői.


Attlee, Trumann és Sztálin Potsdamban 1945. Július – wikimedia.com

1945 áprilisában elhunyt F. D. Roosevelt helyett az alelnökből elnökké lett Harry S. Trumann képviselte az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniából a munkáspárti Clement Attlee vette át Winston Churchill helyét, a Szovjetunióból Joszif Sztálin volt jelen.

A konferencián számos kérdésben sikerült megegyezésre jutni, elkezdődött a megszállt területek újraosztása, a militarizmus és nácizmus kiirtása a régióból. A tömegpusztító fegyverek alapos eltüntetésére nem sok időt szánhattak, ugyanis a Balti-tenger sekély vizében, átlagosan 55 méter mélyen, párszáz méterre a legyen tengerparttól süllyesztették el a mintegy 65 tonnányi vegyi fegyvert.

A több mint alapos gyanú beigazolódni látszik, hiszen lengyel katonai Műszaki Egyetem rendkívül magas mustárgáz szivárgást mutattott ki a tenger fenekéről. A feltárás nagyon veszélyes, a tüzérségi lövedékek és fém dobok erősen megrozsdásodhattak, a tudósok leginkább egy “ketyegő, időzített bombához” hasonlítják.


A mérések helye a Gdansk – öbölben – maps.google.com

A lengyel Gdansk-öbölben végzett kutatások azt igazolják, hogy a parttól néhány száz méterre nagy mennyiségű fémhulladék korróziója van folyamatban, a mérgező vegyi anyagok elkezdtek beszivárogni a tengervízbe, ami a halak közreműködésével könnyedén bekerülhet a táplálékláncba.

A dolog meglehetősen furcsa, hiszen a Gdansk-öböl nem tartozik bele az úgynevezett “dömping-zónába”, tehát semmilyen vegyi vagy katonai fegyvert hivatalosan nem temettek ide a háború lezárása után. A Műszaki Egyetem kutatói szerint több tartálydob is szivárgásnak indulhat, azt azonban nagyon nehéz megmondani, hol a szennyeződés forrása.

Azt még nem tudjuk, pontosan hol lehet

Nyilvánvalóan nem ez volt a legfőbb napirendi pont a potsdami konferencián, de a helyzet meglehetősen bonyolult. A szovjeteket akkoriban teljesen hidegen hagyta a vegyi fegyverekről szóló biztonsági előírások és egyéb huhogás: A bevált módszer szerint egyszerűen süllyesszük el mindet a tenger mélyére, hiszen amit a szem nem lát, az már nem létezik.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy tengerpartokon és halászati helyeken könnyen lehetséges, hogy szivárgó hordók, vegyi fegyverek oldódnak a tengervízbe. Jacek Beldowski, a lengyel Óceánográfiai Intézet azt is megállapította, hogy a “növekedésnek indultak a halbetegségek és genetikai hibák a vizsgált területen, amely bizonyíték arra, hogy néhány tartály valóban szivárog.”

Néhány balti országban már vizsgálják a lehetőségét a vegyi fegyverek elszállításának, ám ez nagyon nehézkes: Ha meg is találják az elrozsdásodott dobokat és tartályokat, azok a mozgatás során várhatóan széthullnak, ami könnyen óriási galibát okozna.


Az amerikai hajó – PublicDomain

A vegyi fegyverek tengeren történő ártalmatlanítása máig nagy népszerűségnek örvend, szerencsére már nem a “süllyesszük el a tenger mélyére” elv alapján. Néhány hete jelentették be, hogy a belső-Szíriában talált vegyi fegyvereket a szabotázsok elkerülése érdekében a Földközi-tengeren pusztítják el, egy különleges amerikai hajó fedélzetén.

A hajón két hidroalikus, speciálisan telepíthető mezőegység van, továbbá komplex informatikai és radar rendszer, a legénységet kiváló haditengerészek és kutatók alkotják. A határidő a leszerelésre és a fegyverek megsemmisítésére június 30., addig is reméljük, minden rendben halad.

The Economist , HN , Washington Post, TheTreehugger nyomai alapján

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Táplálékkiegészítők, bio-élelmiszerek, vitaminok – tényleg ez kell az egészséghez?

Mennyit spórolunk, ha kihúzzuk a töltőt?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik