Tudomány

Megfejtették, hogy mitől lesz egy fénykép népszerű a weben

Kifejlesztettek egy algoritust, ami megmondja a feltöltött képről, hogy mennyire fogják szeretni azt a Facebookon.

Az internetre percenkét több százezer fényképet töltenek fel a világon.  Míg az egyes képek több száz/ezres/milliós like-ot kapnak, addig a többi kép elsüllyed az információs áradatban. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyik PHD-s hallgatója állítólag olyan algoritmust fejlesztett, ami megmondja egy képről, hogy mennyire fogják szeretni azt a barátaink, vagy bárki, aki meglátja.

Az algoritmus kitalálója azt az egyszerű kérdést tette fel magának, hogy mitől lesz egy fénykép népszerű? A kis csoport a Flickr fotómegosztó 2,3 millió képét megvizsgálva rájött, hogy fontosak a képen színek és színátmenetek, hogy milyen tárgyak vagy hány személy van rajta, de nyilván figyelni kell a háttérre és a kép textúrájára is. Mivel közösségi médiáról beszélünk, nagyon fontos az is, hogy milyen képaláírással és hashtaggel látjuk el a fotót, valamint az is, hogy hány embert jelölünk be rajta.

Mindenképpen tesztelni akartuk az algoritmust és annak mindenki számára elérhető béta verziójába feltöltöttük Ellen Degeneres rekordot döntő híres csoport selfie-jét, ami nagyjából minden fent leírt követelménynek megfelel. A kép nem sokkal kapott több pontot, mint egy random cuki kiskutyás, de aztért elhisszük, hogy az algoritmus valóban működik.

Az algoritmus pontos működését ebben a tanulmányban írják le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik