Tudomány

A Facebook a gyilkosságok melegágya

Van aki egy selfie miatt hal meg, másokat pedig egy facebookos vita miatt késelnek meg vagy lőnek le. Gyilkosság, súlyos baleset vagy öngyilkosság, szinte mindennapos történések a nagyvilágban.

A 21. század meghatározó újítása a közösségi média platformok elterjedése volt, mert lehetővé tette számunkra, hogy minden eddiginél könnyebben teremthessünk kapcsolatot az ismersőseinkkel és adjunk ki bizalmas információkat magunkról. Mára a közösségi média-mánia kifejezetten veszélyes lett. Egyre többször kerülnek a hírekbe olyan esetek, amikor a közösségi szolgáltatások használata hozzájárult balesetekhez, súlyos sérülésekhez, gyilkosságokhoz vagy öngyilkosságokhoz. Összeszedtünk néhány olyan esetet, amikor a Facebook vagy az aktuális trendek követése miatt haltak meg emberek.

Selfie

Itt van rögtön annak az orosz lánynak az esete, aki egy 30 méteres vasúti hídra mászva szeretett volna selfiet készíteni magáról. A lány megcsúszott, de megpróbálta menteni az életét azzal, hogy zuhanás közben belekapaszkodott egy kábelbe, pechére az 1500 voltot vezetett.

Egy selfie miatt veszélybe sodorni magunkat eszetlenségnek tűnik, ennek ellenére egyre többen kiteszik magukat halálos helyzeteknek. Az alábbi videóban egy tinédzser fiú elég nagy tockost kap egy elszáguldó vonattól.

Facebook

Sokunkkal előfordul, hogy valakivel vitába keverdünk a Facebookon, ám egy idő után a helyzet tisztázódik, és a legnagyobb baj, ami történik, hogy nem beszélünk többet az ismerősünkkel. A világon azonban szinte mindennapos, hogy facebookos veszekedésből gyilkosság történik.

A múlt héten történt egy eset, amikor egy amerikai középsikolás egy facebookos vita után úgy döntött, hogy megszurkálja az iskolatársait. Egy amerikai asszony például azért halt meg, mert elkezdett csetelgetni egy fiatal fiúval, akinek azt hazudta, hogy ő is csak 21 éves. Amikor először találkoztak és a srác meglátta a kétgyermekes anyát,  annyira feldühödött, hogy később lelőtte a nőt, és aztán magával is végzett.

Ide kell még sorolni a Facebook-megvonás azon elemét, amikor egy szenvedélybetegtől fosztják meg a kapcsolattartás online módját. Egy 24 éves alkoholista nő azért akasztotta fel magát a hálószobájában, mert a családja követelte tőle, hogy törölje magát a káros ismerősöktől hemzsegő oldalról.

Planking

A Plankingről eddig sokan azt gondolták, hogy veszélytelen, hiszen semmi mást nem kell tenni hozzá, mint vigyázban feküdni. Vannak azonban esetek amikor ez is a végzetünket okozhatja. 2011-ben egy egy ausztrál férfi esett le a saját erkélyéről, amikor megpróbált felhasalni a korlátra.

TrollWorld

Tavaly augusztusban egy 14 éves lány, Amanda Todd lett öngyilkos, mert segítséget szeretett volna kérni az ekcémájával kapcsolatban az Ask.fm-en. Jótanácsok helyett azoban gyalázkodni kezdték, amit annyira nem bírt elviselni, hogy végül felaksztotta magát a hálószobájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik