Tudomány

Megtalálták az elásott videojátékokat

Állítólag maga a gyártó hordta a konzolokat tömegesen a szeméttelepre, annyira rossz volt az E.T-s videojáték.

Az Xbox Entertainment Studios dokumentumfilmesei filmesei, az E.T. The Extraterrestrial című játékból forgattak filmet. Egy új-mexikói szeméttelepen meg is találták a játék több száz példányát. A kotrógépek és buldózerek mintegy kétszáz helybeli és videojáték-rajongó szeme láttára kezdtek neki a lebetonozott szemét megbontásának. Egyesek szerint akár milliónyi példány is rejtőzhet a szemétkupacok között az E.T – videójátékból, amelyet állítólag maga gyártó, az Atari akart örökre eltüntetni.

A “világ egyik legrosszabb videojátékának” tartott játékkal kapcsolatban sokan úgy vélték, nagy szerepe volt abban, hogy a nyolcvanas években összeomlott a videojáték-piac. A vállalat 1982 karácsonyán dobta piacra az Atari 2600 konzolra szánt játékot, amely az elsők közé tartozott a filmekből született videojátékok közül. De a vásárlók tömegével küldték vissza a cégnek, és a játék rémes kritikákat kapott.

Az Atari sohasem erősítette meg, hogy szemétre dobta volna a játékot, az újságírókat pedig annak idején nem engedték a helyszínre, amikor az Atari kamionjai megérkeztek a cég El Pasó-i telephelyéről, Texasból. A játékok Új-Mexikóba szállításáról és eltüntetéséről viszont akkoriban a The New York Times is beszámolt.

A játékot 1982-ben 29,99 dollárért dobták piacra, manapság azonban az eBayen kevesebb mint 5 dollárért lehet hozzájutni. Lehet, hogy a filmesek jó üzletet csináltak, már ha tényleg több millió darabot sikerült találniuk. Megállapodásuk ugyanis úgy szól a aszeméttelep üzemeltetőjével, hogy ha megtalálják a játékokat, 250 darabot elvihetnek belőlük, illetve megkaphatják a talált videojátékok értékének 10 százalékát. Attól függően, hogy melyik a nagyobb érték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik