Tudomány

A világ legjobb jégtörőjét kaphatják a brit sarkkutatók

Az Északi- és a Déli-sarkvidéket kutató tudósok hajóját 200 millió fontért (75 milliárd forintért) építik. Videó.

A jelentős tudomány befektetés hírét George Osborne pénzügyminiszter jelentette be egy pénteki cambridge-i beszédében, hangoztatva, hogy a kormány a tudományt tartja alapnak a brit gazdaság felvirágoztatásához.

Búvárhajót is vízre lehet bocsátani

A helikopterleszállóval, darukkal és fedélzeti laboratóriumokkal felszerelt jégtörő alkalmas lesz búvárhajók vízre bocsátására, és más megfigyelő- és mintagyűjtő eszközök működtetésére is. Vastagabb jégmezőn tud utat törni magának, mint bármely más korábbi brit jégtörő.

A 130 méteresre tervezett “szuperjégtörő” várhatóan 2019-től segíti a brit tudósok arktiszi és antarktiszi kutatómunkáját.

A beszerzést a kormány tudományos tőkebefektetési alapjából finanszírozzák, amelyből 2020-21-ig több mint hétmilliárd fontot (2635 milliárd forint) költenek tudományfejlesztésre.

Két jégtörőjük van

A pénzügyminiszter kijelentette, hogy a tudomány az alapja a brit gazdaság felvirágoztatásának. “Nagy-Britannia mindig is ragyogóan teljesített ezen a területen, s a tudomány létfontosságú gazdaságunk jövőjéhez” – mondta Osborne, hozzátéve, hogy szívügyének tekinti a kutatások támogatását.

Nemsokára konzultációt kezdenek arról, hogyan költsék el a legjobban a tudományos infrastruktúrára szánt hétmilliárd fontot.

Nagy-Britanniának jelenleg két jégtörője van, az egyik 1990-ben, a másik 1995-ben épült. A britek egy jelentős tudományos bázist (British Antarctic Survey) tartanak fenn a Déli-sarkvidéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik