Tudomány

25 éves a Nintendo Game Boy

A kézikonzolok forradalmát elindító eszközt 1989. áprilisában dobták piacra, 120 millió eladott példánnyal minden idők egyik legsikeresebb informatikai terméke lett.

A Nintebdo 1989. április 21-re, a vállalat alapításának századik évfordulójára időzítette a Game Boy megjelenését. Nem ez volt a legelső hordozható játékgép, de ez volt az első nagyon sikeres eszköz, ami beindította a kézi játékgépek piacát.

A Gunpei Yokoi vezetésével tervezett Game Boy technikailag nem volt túl fejlett termék, a már akkor is elavultnak számító Z80-as processzorra épült, négy szürke árnyalatot tudott megjeleníteni 2.5 collos kijelzőjén és nem is nézett ki túl szépen. Igyekeztek nem nagyon új, hanem bevált hardverelemeket felhasználni benne, így ha teljesítményével nem is tűnt ki, de olcsó volt és 30 óráig lehetett játszani vele 4 ceruzaelemmel.

A Game Boy ugyanazokat a gombokat használta, mint az elterjedt Nintendo konzol, a NES, így a játékosoknak sem kellett különösebben adaptálódniuk, és a játékkészítőknek se volt nehéz dolga a fejlesztéssel.

A konzol két legsikeresebb játéka a Tetris és a Super Mario Land volt, előbbiből 35, utóbbiból 18 milliót adtak el. A Tetrist egyébként párban is lehetett játszani két kábelle összekötött gépen, de voltak olyan játékok is, amik 4, sőt, 16 összekötött gépet is tudtak kezelni. A Doom, ami a LAN alapú multiplayert játékmódot el tudta terjeszteni a PC-n, csak két évvel később érkezett meg.

A Game Boyon indult el 1996-ban a Pokemon-mánia, a kábelek segítségével két összekötött gépen a játékosok pl. különböző Pokemon-figurákat tudtak cserélgetni egymással.A konzol abban is úttörő volt, hogy nemcasak párperces, hanem hosszú, epikus játékokat is lehetett játszani vele, mint pl a Legend Of Zeldát. Neve ellenére a Game Boy volt az a játék, amivel nagyon sok lány játszott, 46%-os arányuk messze felülmúlta a korábbi konzolos számokat.

Ez pedig az első Game Boy tévéreklám 1989-ből, a kétjátékos Tetrist is megcsodálhatjuk benne:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik