Tudomány

126 éve elsüllyedt hajó roncsaira bukkantak

Egy 1888-ban elsüllyedt utasszállító gőzhajó roncsait találták meg a San Franciscó-i Golden Gate híd közelében - jelentették be az illetékes hatóságok.

A City of Chester nevű gőzöst hanglokátorokkal fedezték fel a szakemberek, majdnem 66 méteres mélységben. A roncsokat beterítette az iszap. “A hajó nagyon jó állapotban van” – mondta James Delgado, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Maritime Heritage nevű programjának vezetője.

Egy hanglokátorokkal felszerelt hajó tavaly májusban készítette az első víz alatti felvételeket a City of Chesterről. A NOAA kutatói kilenc hónapig tanulmányozták az adatokat és elkészítették a roncs képét. A hajótest 5,5 méterre emelkedik el a tengerfenéktől és egy mély vágás húzódik a bal oldalán.

A 62 méter hosszú City of Chester épp elhagyta San Franciscót 1888 augusztusában, amikor az Oceanic nevű gőzhajó gyakorlatilag kettévágta. Tizenhat ember vesztette életét a balesetben. A kínaiakkal szembeni akkori ellenérzés miatt kezdetben az Oceanic nagyrészt kínai legénységét okolták az ütközésért, annak ellenére, hogy a City of Chester utasainak többségét ők menekítették ki a vízből.

Delgado szerint a NOAA elődje annak idején feltérképezte a hajó hullámsírját. Utoljára egy búvár jelentette, hogy látta a roncsot 1889-ben. A hatóságok nem tervezik a hajó kiemelését. A NOAA weboldalt hoz létre, hogy a nagyközönség elé tárja a hajó történetét, és az év vége felé egy kiállítást is tervez San Franciscóban a hanglokátorok révén készített felvételekből és történelmi fényképekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik