Tudomány

Ne dodb a kukába az iPhone-od!

Boldog a Greenpeace, az amerikai Apple bejelentette, hogy ingyen visszaveszik a már nem használt termékeket, és megújuló energiát fognak használni minden irodában és adatközpontban.

Az Apple világszerte 420 honlapján hirdette ki (itthon nem), hogy ajándékkártyát ad azoknak, akik beviszik hozzájuk régi, de még használható telefonjukat vagy tabletjüket, amiket aztán újrahasznosítanak. Létezik egy mondás, miszerint ha a Greenpeace szereti amit csinálsz, az általában jó jel, és az Apple most jógyerek. Létrehoztak egy weboldalt is, hogy megmutassák ezt a világnak.

Az Apple 2007-es indulása óta több mint egymilliárd telefont, táblagépet és számítógépet adott el, ebből következik, hogy jelentős azon darabok száma, amik mérgezőanyag-tartalmuk miatt nem rakhatók le hagyományos szeméttelepeken.

A Greenpeace frissen kiadott jelentése szerint az általuk vizsgált társaságok közül az Apple teljesíti a leginkább innovatívan és a legnagyobb erővel azt az ígéretét, hogy 100 százalékban megújuló energiát fog felhasználni. A szervezet magas pontszámot adott két versenytársnak, a Google-nak és a Facebooknak is.

A legnagyobb energiafelhasználók közé sorolhatók az óriási adatközpontok, ahol a szerverek internetes kereséseket dolgoznak fel, fotókat és leveleket tárolnak, adásokat közvetítenek. Ezek az internetes rendszerek együttesen több elektromos áramot használnak, mint öt állam – Kína, az USA, Japán, India és Oroszország – kivételével az összes többi ország – írja az MTI.

Itthon egyelőre nem lehet mást tenni a még működő, de már használaton kívüli eszközzel, hogy eladjuk, vagy addig gyűjtögetjük, míg hazánkba is elér a zöldláz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik