Tudomány

Külföldre menekül az orosz Zuckerberg

Elhagyta Oroszországot Pavel Durov, a VK nevű orosz közösségi oldal alapítója, aki korábban nem volt hajlandó adatokat átadni az orosz titkosszolgálatnak.

Durov állítólag kedden utazott el Oroszországból, egy nappal azután, hogy a portál elfogadta a lemondását. Durov az amerikai TechCrunch számítástechnikai hírportál kérdésére közölte, hogy nincs Oroszországban és nem is szándékozik visszatérni. A 29 éves férfi – akit Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai közösségi oldal alapítója után orosz Zuckerbergnek is neveznek – attól tart, hogy ez nem is lenne lehetséges, miután nyilvánosan elutasította a hatóságokkal való együttműködést.

“Oroszország jelenleg sajnos nem alkalmas az internetes üzletágra” – jegyezte meg Durov, hozzátéve, hogy valószínűleg még az idén külföldön új mobiltelefonos közösségi hálózatot alapít.

A portál alapítója még egy előző heti internetes posztjában közölte, hogy tavaly decemberben elutasította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) követelését, és nem adta át a kijevi tüntetéseket szervezők személyes adatait.

A bejegyzéshez mellékelt dokumentumok szerint a titkosszolgálat összesen harminckilenc ukrán ember adatait akarta megszerezni két törvényre hivatkozva. Durov szerint a VKontakte – amely később VK-ra változtatta nevét – arra hivatkozva tagadta meg az adatok átadását, hogy az orosz szervek joghatósága nem terjed ki ukrajnai személyekre.

A Facebook után Európa második legnagyobb közösségi oldalának számító, mintegy negyedmilliárd felhasználóval rendelkező VK alapítója az előző héten azt is bejelentette, hogy végleg kiszállt a 2006-ban általa alapított cégből.
A VK hétfőn fogadta el Durov lemondását.

A közösségi oldalnak már korábban is voltak problémái az FSZB-vel, tavaly például rövid időre tiltólistára helyezték a hatóságok, miután Vlagyimir Putyin államfő ellenfelei a VKontaktén szervezték meg tiltakozó megmozdulásaikat. Durov korábban azzal hívta fel magára a nemzetközi sajtó figyelmét, hogy munkát ajánlott Edward Snowdennek, az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező, Moszkvában menedékjogot kapott informatikusnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik