Tudomány

Nem hitték el, hogy visszatért a sírból

Kiakasztotta már a húsvéti sonka csontját a gyümölcsfákra? Eltette a húsvéti étel morzsáit? Jézus harmadnapra feltámadott, leteremtette tanítványait és téríteni küldte őket.

Jézus halála után hívei kikérték testét Pilátustól, gyolcsba tekerték és sziklasírba tették. Ez volt pénteken, majd hazatértek, hiszen “szombaton nyugovának a parancsolat szerint”. Az asszonyok vasárnap kora reggel az otthon készített kenetekkel visszatértek a sírhoz, ám az azt záró követ a nyílástól elhengerítve találták. “És mikor bementek, nem találák az Úr Jézus testét – írja Lukács Károli Gáspár fordításában.

Szemükre hányta hitetlenségüket

Döbbenten álltak, amikor két fényes öltözetű férfi állt meg mellettük: “Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadott: emlékezzetek rá, mint beszélt néktek, még mikor Galileában volt, mondván: Szükség az ember Fiának átadatni a bűnös emberek kezébe, és megfeszíttetni, és harmadnapon feltámadni”.

A föltámadott Jézus először Mária Magdalénának jelent meg, “a kiből hét ördögöt űzött vala ki” – tudósítMárk. Megjelent másoknak is, akik vitték a hírt az apostoloknák, ám ők nem hitték szavukat. Megjelent ezután tanítványai között “és szemükre hányá az ő hitetlenségöket és keményszívűségöket, hogy azoknak, a kik őt feltámadva látták vala, nem hivének. És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek. A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik”.

Elő a sonkacsonttal!

Ezen a napon is fontos szerepet tulajdonítottak a víznek. Piros tojást tettek a mosdóvízbe, és a család abból mosakodott, hogy egészségesek legyenek egész esztendőben. Tilos volt a munka, ám a böjti tilalom után ismét lehetett táncolni. A szertartásokhoz hozzátartozott az ételszentelés. A délelőtti misére bárányhússal, sonkával, kaláccsal, tojással, sonkával és borral telt, letakart kosárral mentek. A bárány Jézus áldozatát, a bor vérét jelképezi.

A megszentelt ételeknek a maradékaira is mágikus tárgyként tekintettek. A szentelt sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen. Székelyföldön a húsvéti étel morzsáját megőrizték, majd nyáron kereszt alakban meghintették vele a gabonaföldeket a verebek kártétele ellen, miközben ezt mondták: „távozzatok innen kártékony madarak”. Az egészben főtt tojás a családi összetartozást is jelentette, sok helyen ketten ették meg. Ha eltévednének az életben jusson eszükbe, kivel ették a húsvéti tojást és mindig hazataláljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik