Nem hitték el, hogy visszatért a sírból

Kiakasztotta már a húsvéti sonka csontját a gyümölcsfákra? Eltette a húsvéti étel morzsáit? Jézus harmadnapra feltámadott, leteremtette tanítványait és téríteni küldte őket.

Korábban a témában:

Jézus halála után hívei kikérték testét Pilátustól, gyolcsba tekerték és sziklasírba tették. Ez volt pénteken, majd hazatértek, hiszen “szombaton nyugovának a parancsolat szerint”. Az asszonyok vasárnap kora reggel az otthon készített kenetekkel visszatértek a sírhoz, ám az azt záró követ a nyílástól elhengerítve találták. “És mikor bementek, nem találák az Úr Jézus testét – írja Lukács Károli Gáspár fordításában.

Szemükre hányta hitetlenségüket

Döbbenten álltak, amikor két fényes öltözetű férfi állt meg mellettük: “Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadott: emlékezzetek rá, mint beszélt néktek, még mikor Galileában volt, mondván: Szükség az ember Fiának átadatni a bűnös emberek kezébe, és megfeszíttetni, és harmadnapon feltámadni”.

A föltámadott Jézus először Mária Magdalénának jelent meg, “a kiből hét ördögöt űzött vala ki” – tudósítMárk. Megjelent másoknak is, akik vitték a hírt az apostoloknák, ám ők nem hitték szavukat. Megjelent ezután tanítványai között “és szemükre hányá az ő hitetlenségöket és keményszívűségöket, hogy azoknak, a kik őt feltámadva látták vala, nem hivének. És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek. A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik”.

Elő a sonkacsonttal!

Ezen a napon is fontos szerepet tulajdonítottak a víznek. Piros tojást tettek a mosdóvízbe, és a család abból mosakodott, hogy egészségesek legyenek egész esztendőben. Tilos volt a munka, ám a böjti tilalom után ismét lehetett táncolni. A szertartásokhoz hozzátartozott az ételszentelés. A délelőtti misére bárányhússal, sonkával, kaláccsal, tojással, sonkával és borral telt, letakart kosárral mentek. A bárány Jézus áldozatát, a bor vérét jelképezi.

A megszentelt ételeknek a maradékaira is mágikus tárgyként tekintettek. A szentelt sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen. Székelyföldön a húsvéti étel morzsáját megőrizték, majd nyáron kereszt alakban meghintették vele a gabonaföldeket a verebek kártétele ellen, miközben ezt mondták: „távozzatok innen kártékony madarak”. Az egészben főtt tojás a családi összetartozást is jelentette, sok helyen ketten ették meg. Ha eltévednének az életben jusson eszükbe, kivel ették a húsvéti tojást és mindig hazataláljanak.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.