Tudomány

Kokainkereső weboldal koppintja a Google-t

Nem csoda hogy az egész világ a drog- és fegyverkereső árösszehasonlító oldalról beszél.

Szó szerint hiánypótlónak szánták azt a Google-szerű kereső és árösszehasonlító oldalt, ahol illegális termékekkel foglalkozó kereskedők árulhatják portékáikat. A Grams (grammok) kereső kiköpött úgy néz ki mint a Google, még az I’m Feeling lucky (szerencsésnek érzem magam) gombot is lemásolták a keresőóriásról.

Az oldal olyan illegális weboldalak között keres, mint a SilkRoad2, a Pandora és a The Pirate Market, amelyekről ismert, hogy szinte bármi beszerezhető rajtuk a lopott hitelkártyaszámoktól a fegyvereken át a kokainig. Ezek az illegális termékek kereskedelmével foglalkozó oldalak teljesen anonimok, elvileg lehetetlen lenyomozni felhasználóikat, többek között azért, mert gyakran változtatják az URL-jüket, így aki használni akarja azokat, komoly kutatómunkát kell a felderítésükbe fektetnie. A Grams többek között azért hiánypótló, mert a keresőmotornak köszönhetően megtalálja és tálcán kínálja a folyton költöző fekete oldalak aktuális helyét és tartalmát.

Ironikus, hogy milyen alaposan átgondolt oldalról van szó, a Grams rangsorolja a kereskedők potékáit a felhasználói vélemények és a termékek ára szerint, így a számunkra releváns fegyvert vagy drogot teszi az első helyre.

A kereső eléréséhez a web sötét oldalának egyik oszlopos tagjában, a TOR böngészőben kell kutakodni. A TOR alapvető célja, hogy szabad kommunikációt biztosítson azokban az országokban, ahol a szólásszabadság korlátozott. A cél tehát nemes, az, hogy ki mire használja, már más tészta.  Akit érdekel a szabadság érzése, annak itt egy segédanyag a TOR letöltéséhéz.

Ki és miért hozta létre a Grams-t?

Az alkotó csetinterjút adott a The Wired-nek. A magát csak gramsadminnak hívó ember elmondta, hogy elege lett abból, hogy a Redditen és különböző fórumokon fejetlenség uralkodott, mert mindenki tudni akarta, hogy éppen hol találja meg valamelyik költöző oldalt vagy mit hol tud beszerezni. A nap legsikeresebbnek számító rosszfiúja állítólag két héten át napi 14 órát dolgozott azért, hogy létrehozza az oldalt, és ezáltal közelebb hozza a fogyasztókat a szolgáltatókkal. Bevételre teljesen szokványos módon teszt szert emberünk, az oldalon futó hirdetési bevételekből tengeti mindennapjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik