Tudomány

Oviból indulnak a jövő meteorológusai

Békásmegyei gyerekek kaptak mérőműszert az időjárás megfigyeléséhez.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetség (MATEHETSZ) pályázatán nyert meteorológiai állomást a békásmegyeri Cseresznyevirág Művészeti Óvoda.  Elsősorban a Zöld Tündér nevű természeti tehetségígéreteket gondozó műhely tagjai fogják használni az óvodákban nem mindennapinak számító eszközt.  

Somodiné Kiss Terézia óvodavezető elmondása szerint az udvaron felállított mérőállomáson megfigyelhetik a gyerekek fúj-e a szél és milyen irányból, esett-e az eső és mennyi. Összehasonlításokat végezhetnek, az általuk vezetett időjárási táblákon követketik a változásokat.

A szakember szerint azért jó ez a gyerekeknek, mert fejleszti a figyelmüket, megfigyelőképességüket, a gondolkodásukat, így az ítéletalkotást, az ok-okozati viszonyok felismerését, következtetéseket és összehasonlításokat. Emellett a feladattudatukat is erősíti a rendszeres megfigyelés. Környezetvédelmi ismereteket is kapnak a gyerekek azzal, hogy vizsgálják a csapadék és a levegő szennyezettségét.

Forrás: tehetseg.hu

Hogy lesz-e ezekből a békásmegyeri ovisokból természettudós, meteorológus, az a jövő zenéje. Egyelőre az biztos, hogy az innen kikerülő gyerekek nagyon jól szerepelnek iskolában matematika-, rajz-, sakk- és versmondó-versenyeken is.

Bővebben az óvoda új oktató eszközéről itt olvashat, a tehetségtámogató programokról pedig itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik