Tudomány

Puszta kézzel fizethetnek Lundban

Szkenner elé tartva már kezükkel is rendezhetik számlájukat a svájci város vásárlói egy új technológia révén.

A gép felvételt készít a kéz vénáiról. Amennyiben ez a kép megegyezik a tárolt mintával, megtörténik a fizetés. Lund 15 üzlete és étterme beszerezte már a szükséges technikát – közölte a helyi egyetem.

A Lundi Egyetem egy leendő mérnökének ötlete alapján dolgozta ki a rendszert. Az egyetemista fejéből két éve pattant ki az ötlet, amikor éppen fizetni készült egy üzletben.

“Az ember vénáinak mintázata abszolút egyéni, ezért ez a rendszer semmi esélyt nem ad a csalásra” – hangoztatta Fredrik Leifland, az egyetem munkatársa.

Aki részese akar lenni a projektnek, annak vénái képét háromszor beszkennelik, majd meg kell adnia társadalombiztosítási és telefonszámát. Utóbbira sms-ben kapja meg az aktiváláshoz szükséges linket. Az így kifizetett összegeket havonta kétszer vonják le a bankszámláról. Lundban már 1600-an igényelték a szolgáltatást.

A kézerek szkennelésének technológiája nem új, de eddig nemigen használták fizetésre. A CEBIT számítástechnikai vásáron Hannoverben idén bemutattak egy olyan notebookot, amely szintén az erek szkennelése alapján azonosítja használóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik