Tudomány

Kölyke lesz a szexelni lusta pandapárnak

Pálfi Rita

2014. 04. 15. 21:37

Miután sikertelenül vártak arra, hogy az edinburghi állatkert két óriáspandája, a nőstény Tien Tien és a hím Jang Kuang magától lásson neki a párzáshoz, gondozóik eldöntötték, mesterséges megtermékenyítéssel oldják meg az utódkérdést.

Korábban a témában:

Mesterségesen lesz kicsinye a párzásra lusta óriáspandáknak az edinburghi állatkertben – jelentette be az intézmény pandákért felelős munkatársa.

Iain Valentine, a skót Királyi Zoológiai Társaság óriáspandákért felelős igazgatója elmondta: idén tavasszal bíztató jeleket mutattak a pandák, ezért reménykedtek, idén talán természetes úton foganhat utóduk. Végül azonban Tien Tien hormonszintje gyorsan leesett, ami azt jelenti, nála sokkal rövidebb lehet a párzási időszak. Kénytelenek voltak Nagy-Britannia egyetlen pandanőstényét megtermékenyíteni. Csak Jang Kuangtól vett mintát használták fel a célra.

A beavatkozás után mindkét állat gyorsan rendbe jött, Jang Kuang már negyedórával később mézet és bambuszt evett. Ugyan jól érzik magukat, állatkerti lakhelyük szerdáig még nem látogatható.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy egészen az augusztusban vagy szeptemberben várható ellésig nem fogják tudni, vemhes-e Tien Tien. Tavaly is megkísérelték a mesterséges megtermékenyítést, ám akkor az állat röviddel a szülés előtt elvesztette magzatát.

Tien Tien és Jang Kuang 2001 decemberében érkezett az edinburghi állatkertbe, utódjuk még nem született. A pandák fogságban igen ritkán nemzenek utódot. Az óriáspanda a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja: szabadon csak mintegy 1600 példányuk él, további 300-at állatkertekben tartanak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Brexit concept. Puzzle with EU European Union flag  without Great Britain  UK star. 3d illustration
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.