Tudomány

A magyar, aki leszedte a csúcsbombázót

Amerikai hadurak és mérnökök tán még ma is csuklanak, ha eszükbe jut 1999 egyik tavaszi estéje, amikor egy magyar fiatalember kilőtte láthatatlan lopakodójukat.

Tizenöt éve történt, hogy a Koszovó miatt Szerbiát bombázó amerikai légierő egyik legmodernebb gépét, a lopakodónak nevezett F-117-est lelőttek a Nyugat-Szerémségben. Az akciót Dani Zoltán hajtotta végre a földről, 200 katonájával. A székely származású vajdasági magyar fiatalember 1978-tól 2004-ig szolgálta Jugoszláviát, Kis-Jugoszláviát, majd Szerbiát. Megjárta Horvátország és Bosznia-Hercegovina csatatereit, de részt vett a NATO elleni háborúban is.

Titokban fejlesztett

Anyám román, apám magyar. Emlékszem, 2001-ben adtak nekünk egy kérdőívet a katonaságnál. Be kellett írni, melyik nemzethez tartozunk. Le is írtam, hogy: magyar. Anyanyelve: román. Milyen más idegen nyelvet beszél: szerb. Be is hívott a főparancsnok, és rám ripakodott: vegyem komolyan a kérdőívet, ne hülyéskedjek” – idézi a ma már nyugalmazott ezredest MyBalkan blog.

Iskolás korától érdekelte a technika, 1999-ben, amikor a NATO-légicsapások elkezdődtek egy légvédelmi zászlóalj parancsnoka volt. Nem érte váratlanul a NATO-bombázás, a láthatatlannak vélt F-117-est is ismerte. Nem fért a fejemébe, hogy ezeket a gépeket nem látja a radar, végül talált egy egyszerű megoldást. Apró módosítással felderíthetővé váltak a lopakodók is, ám a vezérkart nem érdekelte az újítás. Így Dani a tisztjeivel titokban végezte el a változtatást.

Dani Zoltán találkozik a pilótával, akinek a gépét lelőtte:

A 21. másodperc legyen az élet

„A támadás harmadik napján, 1999. március 27-én lépett be egy ellenséges gép az általunk ellenőrzött légtérbe. Este 8 óra 42 perckor 18 másodperc alatt befogtuk, rávezettük a föld-levegő rakétákat, és lelőttük a lopakodót. Mindig 20 másodpercen belül kellett maradnunk, ennyi időnk volt megtalálni és lelőni a gépeket. Ha belépünk a 21. másodpercbe, végünk: felderítenek, és rakétát kapunk. Azt mondtam a katonáimnak: a huszonegyedik másodperc legyen a miénk. Legyen az az élet” – fogalmazott.

Bár ez volt a leghíresebb esete, az 1999-es, összesen 78 napos háborúban még lelőttek egy F-16-ost és egy B–2-es Spiritet is, utóbbit azonban az amerikaiak sosem ismerték el és mivel a roncsok nem az ő területükre zuhantak, bizonyítani se tudták.

Hogy él ma Dani Zoltán? Olvassa a MyBalkan blogon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik