Tudomány

Nagy csalódást okozott a Facebook

A beígért hatalmas dizájn és tartalommegjelenítési újításokhoz képest, jóval butítottabb változattal jelent meg a Facebook. Ennek egyik oka, hogy az egy évig tervezett dizájn csak csúcsgépeken mutat tetszetősen, az általunk használt átlaggépeken viszont már nem előnyösek. Még jó, hogy van egy magyar csapat, akiktől azt kaphatjuk, amit a gyári Facebooktól nem.

A Facebook lendületesen fejleszti az új dizájnját, és alig vártuk, hogy végre használhassuk is azt. Az elmúlt hetekben bevezetett verzió azonban várakozásainkhoz képest alultejlesített. Van rá magyarázatuk, amit a Facebook termékvezetője írt meg blogjában.

“Nagyon közel áll a szívemhez maga a törekvés, hogy a hírfolyamot tartalomközpontúbbá és kifejezőbbé tegyük. Ez volt az elsődleges oka annak, hogy egyáltalán belevágtunk a projektbe.” – kezdte a posztban Julie Zhou. Az okakat sorolva elmondta, hogy az egy éves teszt alatt rájöttek, hogy a felhasználók nagy része a tesztgépeknél butább verziókat használ. Példaként megemlítette, hogy neki egy 27 hüvelykes HD monitora van, amin szépen mutat a tervezett dizájn, de egy 10 hüvelykes, alacsony felbontású kijelzőnél ez nem mondható el. Erre azért gondolhattak volna előbb is, de nem sajnáljuk tőlük a tesztverzióba fektetett időt és pénzt.

Az alábbi képen bejelöltünk néhány szembetűnő változást. Ilyen például, hogy a jobb oldal helyett a bal hasábba kerültek volna a csevegések, amit át is színeztek. A menü is összeszedettebnek tűnik.

Üde folt lett volna a képre írt szöveg is.

Na de térjünk vissza a magyarázatokhoz. Az eredeti új dizájn megváltoztatta volna a mobil verziót is, de azt is be kellett látniuk, hogy még mindig többen használják a közzösségi médiafelületet asztali gépükről, mint a telefonjukról, így  az app tökéletesítése – a felhasználói szokások tükrében –  nem váltotta volna be a hozzá fűzött reményeket. És hát itt van a PC-s gond is: “Máig sokan a böngésző gördítősávját használják a navigáláshoz, (elvégre nem minden egéren van görgő, és nem minden gépen van trackpad) márpedig ha több görgetés és kattintás szükséges a nagyobb méretű tartalmak megtekintéséhez, az csak még körülményesebbé tenné az oldal használatát.”

Valami mégis változott

Az ezekben a napokban bevezetett dizájn mellett a felhasználók nagyobb méretben láthatják a képeket, a videókat és az állapotfrissítéseket, és ezt úgy értük el, hogy nem tettük körülményesebbé az oldal használatát. Az emberek jobban kedvelik ezt a verziót, mint azt, amit egy éve teszteltünk” – idézte a termékfejlesztőt a Social Daily.

Hazai csapat

Azt észrevehettük, hogy a Facebook egyre kevesebb tartalmat jelenít meg az üzenőfalunkon, hiába kedvelünk egy oldalt, vagy szolgáltatást, hiába van 1000 ismerősünk, a posztok felét sem látjuk a hírfolyamunkban. Ezen szeretne változtatni az a magyar csapat, amely létrehozta a LInKE nevű alkalmazást. Lényege, hogy egy beépített ajánlórendszernek köszönhetően, érdeklődésünk és az eddigi aktivitásunk alapján állítja össze a nekünk tetsző híreket. És tud valami egészen hiánypótlót is: a gyári verzióval ellentétben gifeket is kezel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik