Tudomány

Átalakul a Gmail

Már megszokhattuk a Google-tól, hogy évente változat a Gmail funkcióin vagy dizájnján. A mostani változások főként az appot érintik majd, de mivel ez ugyanolyan szerves része az életünknek mint a PC-s változat, mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a változást.

Nemrég múlt 10 éves a Gmail, 2004. április 1-jén tették nyilvánossá az első verziót. Azóta sok mindenen változtattak. Az első nagyobb újítás négy éve volt, amikor 2010-ben beépítették a Priority Inbox funkciót, ami három mappába szórta szét a leveleinket (fontos és olvasatlan, csillagozott, valamint minden más). Majd 2011-ben a dizájnt alakították át, ekkor már profilképek is megjelentek a csevegéseknél és különböző megjelenítések között választhattunk (kényelmes, barátságos és kisméretű). Tavaly pedig újra rászálltak a beérkező leveinkre, azóta is három mappába kapjuk az információkat attól függően, hogy normál, közösségi média vagy promóciós jellegűek.

A felhasználók nagy része elsőre rossz néven veszi a változásokat (hiszen többségünk konzervatív típus, örülünk, ha végre megtanultunk valamit), de aztán hamar megszokjuk az újdonságokat is, és minden zavartalanul folytatódik tovább…Most újra nagy kihívás előtt elállunk, ugyanis a Google újra reformizálja a levelező szolgáltatást, már zajlanak a végső tesztek.

A változás főként a Gmail appot érinti, a képek tanusága szerint sokkal letisztultabb és átláthatóbb lesz. Az új dizájn mellett több új funkció is bekerül majd az appba (újabb mappák jellennek meg, ilyen az üzeti levelezés), ezek közül a szundi a legérdekesebb. Ezzel a funkcióval beállíthatjuk, hogy egy levél elolvasása után a rendszer újra esedékessé (olvasatlanná) tegye azt.

Az alábbi képek nem a végleges verziót mutatják, de alapjaiban feltehetően nem sokat fog változni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik