Tudomány

Bemutatjuk a legmenőbb androidos telefont: HTC One M8

Nagy várakozás és sok kiszivárogtatás után szerdán a boltokba került a HTC új zászlóshajója, a HTC One (M8), ami a Samsung S5 legnagyobb versenytársa lesz.

A tajvani cég névadási stratégiája kicsit fura, hiszen van már egy HTC One, de mostantól a szaksajtó azt HTC One 2013 néven illeti, az új pedig HTC One 2014 vagy HTC One M8 vagy HTC One (M8), esetleg HTC One 2 lesz. Autógyárak szokták a modelljeiket ugyanúgy hívni több generáción keresztül, de a Dell laptopoknál is van hasonló trend, mobiltelefonoknál viszont most találkoztunk először ezzel a megközelítéssel.

A HTC fejlesztői két évig dolgoztak a telefonon, ami nem nem csupán jó, hanem személyes, szerethető telefonnak kellett lennie – végülis a telefonunk a legszemélyesebb elektronikai eszközünk. Az új telefon sok mindenben hasonlít a tavalyi verzióra, de mégis teljesen más, szinte mindenben módosítottak többé-kevésbé, a tavalyi modell hibáit pedig megpróbálták maradéktalanul eltüntetni.

Külcsín

Kinézetre a HTC One a tavalyi modellhez hasonlóan most is nagyon, sőt, szokatlanul szép a távol-keleti androidos mobilok között. Lenyűgöző legömbölyített fém hátlapja van (ami egyben antennaként is szolgál), az egész telefon az előzőhöz képest több fém használata mellett is inkább kerek, természetesebb hatást kelt a tavalyi, fura szögekkel operáló robotos dizájn után és a fogása is kényelmesebb. Ezüst, arany és metálszürke verziókban kerül forgalomba. A HTC amúgy is sokkal jobban figyel arra, hogy telefonjai elegánsak legyenek, mint pl. a Samsung, ami sokkal puritánabb mobilokat gyárt.

A ház mérete alig változott, a képernyő viszont nagyobb lett, A készülék súlya 159 gramm és majdnem egy centi vastag, tehát elég vaskos. Szenzációs lett a mobil gyári tokja, a Dot View, ami egy nagyon robusztus, ugyanakkor lyukakkal teleszórt tok, a lyukakon keresztül látjuk a telefon fő funkcióit – még azt is, hogy ki hív – és műveleteket is végezhetünk anélkül, hogy a telefont ki kéne venni belőle. A HTC adatai szerint a felhasználóik 90%-a használ valamilyen tokot, tehát nagyon fontos a jó dizájn, az egész ráadásul nagyon retro és egyedi lett. A tokban mágnesek vannak elhelyezve, innen tudja a telefon, hogy most a tokban van és más logika szerint kell az értesítéseket megjelenítenie a kijelzőn.

Kép, hang

Az ötcollos S-LCD3 kijelző FullHD (1920×1080 pixel) felbontású, nagyjából megegyezik a tavalyival, de még szebb és nagyobb fényerejű képe van, a betekintési szögek is nagyon jók. A tavalyi modellhez hasonlóan a HTC One a ház két oldalán az előlapon elhelyezett két robusztus hangszóróval bír (BoomSound), amik jelenleg a legnagyobbat szóló mobilos hangrendszernek számítanak.

Szoftver, működés

A HTC One nagyon sok apró trükköt, gesztust ismer. A készülék bekapcsolása pl. számtalan módon történhet, attól függően, milyen irányban húzzuk végig a kikapcsolt a telefonon az ujjunkat vagy kopogunk a kijelzőn, más-más üzemmódba jutunk, a hangerőszabályzó gombbal pedig azonnal a kamera módba kapcsoljuk be a telefont. A HTC szokás szerint a Sense nevű saját rendszerét hasznája (mégpedig a teljesen újradizájnolt hatodik verziót, Sixth Sense a neve), ami szinte teljesen elfedi az Android (esetünkben a 4.4.2) legtöbb alapfunkcióját. A Sense egy konzekvens, erősen flat UI dizájnt használ, ami meglehetősen eltér az eredeti androidos kinézettől.

A bekapcsolt telefon indulóképernyőjétől eggyel balra kapott helyet a BlinkFeed nevű hírolvasó alkalmazás, ami az androidos telefonok szokásos navigációjától (egymás melletti képernyők) eltérően egy függőleges irányban végtelenített, szkrollozható oldalt használ.

A kamera

A HTC One kamerájának legnagyobb újdonsága a UFocus. A telefon hátulján nem egy, hanem két kamera kapott helyett, ezek egyike egy mélységérzékelő szenzor, amivel a telefon egy normál képhez képest több információt tud rögzíteni, nevezetesen térbeli mélységet. A lecsó az egészben az, hogy ezeket a mélységinformációval felvett képeket utólag át tudjuk fókuszálni, tehát a kép egy másik részletét tehetjük élessé, mint amit az eredeti felvételen.

A fő kamera egyébként a tavalyihoz hasonlóan UltraPixel kamera, ami kb annyit tesz, hogy a kelleténél több pixelt használnak ahhoz, hogy a kész képen kisebb felbontásban (4 megapixel), de jobb fényviszonyokat lehessen elérni, sötétben sokkal jobban látszanak a részletek, legalábbis elméletben. Menőség még, hogy a telefonban van Selfie mode, ami természetesen nem más, mint egy gyorsikon az 5 megapixel arckamera bekapcsolására, csak eddig ezt máshogy hívták. (Van hozzá egy időzítő is, ami jó ötlet, mivel a szelfiknél sokszor problémát okoz az exponálás a kitartott kézben.) A fentiektől függetlenül a kamera továbbra is gyenge pontja a HTC One-nak, a képminőség elmarad a versenytársaktól, különosen az iPhone-tól és a Nokia Lumiáktól. Ez egyébként valószínűleg éppen a “varázstechnológiák” túltengése miatt lehet, egy kevesebb funkcionalitással ellátott kamera kisebb erőlködéssel tud egyszerűen jó képeket csinálni.

A hardver

A HTC One új verziója a mostanában kötelező négymagos Snapdragon 801 processzorral (2.3GHz) és 2GB RAM-mal érkezik és az első beszámolók szerint nagyon gyors, és akadozásmentes felhasználói élményt nyújt. 16 vagy 32 GB tárhellyel kapható,és ha akarjuk, ezt még tovább bővíthetjük egy akár 128 GB-os microSD kártyával. A szokásos szenzorok mellett barométerrel és NFC-vel is fel fel van szerelve. Az akkumulátor teljesítménye 2600 mAh, ami a szaksajtó tesztjei szerint kétnapos működést tesz lehetővé újratöltés nélkül – ezt hisszük, ha látjuk. A One átkapcsolható egy Extrem Power Saving nevű szuperenergiatakarékos módba, ilyenkor a hívásokon és az SMS-eken kívül csak az emaileket tudjuk frissíteni, cserébe nagyon keveset fogyaszt.

Konklúzió

A HTC One a Samsung S5, az iPhone 5S és a Nexus 5 ellenfele lesz idén a csúcstelefonok piacán és nem lesz könnyű dolga a sok innovatív featura ellenére sem. A nagyobb cégek marketinggépezetével nem nagyon tudja felvenni a versenyt a relatív kicsinek számító HTC, ráadásul az a törekvés, hogy szerethető telefont próbálnak készíteni, eleve nehezen kommunikálható. A HTC 2011 végén az USA okostelefonpiacának 20%-át tartotta a kezében, mostanra viszont – elsősorban a Samsung sikerének köszönhetően – veszteséges kis céggé vált, amit elsősorban a one sikere tart életben és jelenleg is a One – az új – a HTC szerencsecsillaga.

(HTC One hirdetés sok érzelemmel, kevés adattal, a főszerepben Gary Oldman.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik