Tudomány

A Microsoft iPad-re is árulja az Office-t

Az új vezér, Satya Nadella bejelentette, hogy a Microsoft Office programcsomagja pár órán belül elérhető lesz használatra a rivális Apple cég iPad táblagépein is.

A Microsoft vezérigazgatójának bejelentése nem okozott nagy meglepetést. Iparági szakértők szerint a világ egyik legnagyobb szoftvercégének számottevően növelheti a bevételeit, ha az Apple táblagépén is hivatalosan használható lesz az Office.

A saját gépek nem mennek

Satya Nadella és a Microsoft döntése ugyanakkor komoly változást jelezhet a cég üzleti stratégiájában. A Microsoft sokáig csak a személyi számítógépekre (PC) és saját mobileszközeire tette elérhetővé az Office-t.

A Microsoft lépésére azonban szükség lehetett, mert a saját táblagépinek eladásai túl alacsonyak voltak, hogy a mobileszközök piacán is komoly népszerűségre tegyenek szert irodai programjai.

A Gartner piackutató márciusi közlése szerint az Apple táblagépeken használt iOS operációs rendszer 52,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett 2012-ben 61,46 millió eladott táblagép után. A piaci részesedés 2013-ban 36,0 százalékra csökkent, de az eladott táblagépek száma elérte a 70,40 milliót.

Fizetni kell, ha szerkeszteni akarunk

A Microsoft Windows 8 operációs rendszere jóval el van maradva az Apple rendszeréhez képest. A Windows 8 2013-ban, az eladások megháromszorozásával is csak 2,1 százalékos piaci részesedést hasított ki a táblagép piacon az egy évvel korábbi egy százalék után.

Az Office applikációként lesz letölthető az iPadre. A különböző dokumentumok olvasása és megnyitása ingyenes lesz, de a dokumentumok módosításához már Office 365 előfizetésre lesz szükség. Satya Nadella szerint a Microsoft komolyan elkötelezett az Office népszerűsítése mellett, a cég víziója, hogy 1 milliárdot is meghaladja az Office 365 előfizetőinek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik