Tudomány

3 tuti alkalmazás, amiről az iPhone-osok csak álmodhatnak

Az iOS felhasználók legnagyobb érve az iPhone mellett, hogy használata nagyon egyszerű, gyors, a felhasználói felület letisztult, egyszerűen jobban működik. Az Apple szigorú irányelvei miatt azonban az iOS-ben nincs akkora játéktér, mit az androidos telefonokban. Megnéztük, hogy mi az a három dolog, amit csak androidon találunk meg, és hiányozhat az Apple-fanoknak.

Ha nem is vehetünk mindig új telefont, találhatunk olyan alkalmazásokat, amiktől egészen újszerűnek érezhetjük jól bejáratott és agyonnyomogatott telefonunkat. Ezek az alkalmazások megkönnyítik a mindennapokat is, de nem mindenkiét. Androidosok előnyben!

1. Cover

A Cover egy alternatív záróképernyő alkalmazás, ami azzal emelkedik ki az androidos lockscreen appok népes táborából, hogy helyzetérzékeny, azaz felismeri a telefon szenzorai és más paraméterek (hely, idő, stb.) alapján, hogy a felhasználó milyen funkciókat igényel valószínűleg az adott pillanatban, és a megfelelő alkalmazásokkal tölti fel a záróképernyőt. A felhasználók általában jó sok programot töltenek telefonjukra, ezek között aztán nehezen igazodnak el. A Cover viszont egyszerre csak a helyzethez illő, leggyakrabban használt appokat kínálja, így egyszerűbb és gyorsabb azok elindítása. (Hasonló alkalmazás a nemrég megjelent Aviate is, de az nem a záróképernyőt, hanem a telefon normál home screenjét változtatja meg állapotfüggően.) Négy profil állítható be (otthon, munkahely, auó, kinti)és profiloként 24 ikont lehet kiválasztani. Ha például otthon vagyunk, olyan alkalmazásokat jelenít meg, amiket gyakran használunk a lakásban. Ilyen lehet egy receptes alkalmazás, vagy bármilyen másik, amit otthoni szórakozásra használunk, de ha például otthonról dolgozunk akkor a produktivitásra kihegyezett dolgokat teszi előre. Az autóban a maps-t teszi ki és a Bluetooth kihangosítónkat. Minden helyszínhez más alapképet használhatunk és egyfajta ajánlórendszer fut alatta, így minél többet használjuk a Covert, annál alaposabban tudja kiválasztani, hogy milyen appot szeretnénk használni egy-egy adott helyszínen. (Könnyítünk a dolgán ha megmondjuk neki az otthoni vagy a munkahelyi preferált Wifi hálózatot, így még jobban taníthatjuk az igényeinkre.)

Az Apple alapesetben nem engedi, hogy a záróképernyőt lecseréljük. “A Cover kizárólag Androidon fut, mert csak ennek a rendszernek a nyitottsága teszi lehetővé, hogy újragondoljuk, hogyan kell egy telefonnak viselkednie és finomítsuk az alapfunkciók működését.”- mondta a Cover egyik alkotója az alkalmazásról. Cover ingyenes, és letölthető innen.

2. Swype

A mobiltelefonok kis mérete miatt a gyors és hibamentes gépelés szinte mindig problémát jelent. Ezen próbál segíteni a Swype, ami a hagyományos pötyögős billentyűzés helyett azt várja tőlünk, hogy rajzoljuk le a beírni kívánt szavakat. Magyarán a szó betűin végig kell húznunk az ujjunkkal egy vonalat és a program megpróbálja kitalálni, mire gondolunk. Mivel ezek a vonalak nem tudják egyértelműen kijelölni, mely betűket akartuk érinteni, a Swype egy szótár segítségével tippeli meg a szót, mégpedig megdöbbentően jó eredménnyel.

A Swype mélyén okos algoritmusok dolgoznak, amik segítik kitalálni, mit akarunk írni, megjósolni, hogy fogunk befejezni egy szót, illetve javítani, ha véletlenül rosszul húzzuk a vonalat. A technológiát egyébként sok más cég licenszeli saját termékeibe és utánozzák is sokan, de iOS verzió nincs még, mivel az Apple nem teszi lehetővé a beépített billentyűzet lecserélését jailbreak nélküli telefonban (tehát amit nem tör fel a felhasználó egy segédprogrammal a garancia elvesztése árán). Márpedig a swype-gépelésre annyira rá lehet szokni és tökélyre vinni, hogy sok felhasználó számára az iPhone-ra váltás már csak a Swype hiánya miatt sem lehetséges.

A Swype fizetős szoftver, 4 dollárba kerül, de természetesen próbaverziót is letölthetünk, hogy kipróbáljuk, meg tudjuk-e szokni.

3. Profile Scheduler

Ezzel az appal egyszerűen módosíthatjuk a telefon különféle beállításait, elsősorban a hangjelzéseket, de bármi mást is. Különféle profilokat hozhatunk létre, beállíthatunk pl. egyet éjszakára, hogy amikor alszunk, csak bizonyos személyek zavarhassanak, amúgy a telefonunk ne adjon ki hangot, kapcsolja ki a Bluetooth-t, vegyen vissza a fényerőből, illetve éjszakára kikapcsolhatjuk a szinkronizálást, hogy takarékoskodjunk az elemmel, stb. Gyakorlatilag bármilyen beállítás tudunk módosítani a profilok alapján. A profilokat bekapcsolhatjuk kézzel vagy valamilyen külső feltétel alapján, pl. megmondhatjuk az appnak, hogy ha a munkahelyi Wifi hotszpothoz csatlakozunk, akkor kapcsoljon a munkahelyi profilunkra vagy azt, hogy vasárnap tovább maradjon éjszakai üzemmódban. A Profile Scheduler ingyenes, de van egy prémium kiegészítő csomagja, ami 3,49 dollárba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik