Tudomány

Mégis van öt másodperces szabály

Brit tudósok: minél kevesebb ideig van a földön, annál ehetőbb marad az étel.

A magunk részéről már három éve megírtuk, hogy nincs öt másodperces szabály, de néhány hete is felhívtuk mindenki figyelmét arra, hogy nem a legjobb ötlet a padlóról étkezni, azonban úgy tűnik, néhány embernek nem elég a józan paraszti ész – ők bizony a brit tudósok.

A birminghami Aston University kutatói fogtak egy maroknyi Escherichia coli és egy csipet Staphylococcus aureus baktériumot, majd megnézték, ezek milyen gyorsan hajlandóak különböző padlókról különböző ételekre mászni. A tesztelt padlók közt helyet kapott a szőnyeg, a parketta és a csempe, míg a hozzájuk vágott ételek csoportjában ott volt a pirítós, a tészta, a sütemény, a sonka, az aszalt gyümölcs és valamilyen ragadós desszert.

A padlók és ételek közötti kapcsolatok 3-30 másodpercig tartottak és megállapítást nyert, hogy az idő bizony meghatározó tényező, ha a baktériumok terjedéséről van szó. Mint kiderült, a szőnyeg a legbiztonságosabb, míg a laminált parketta a legveszélyesebb.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a következő vacsorát akár a lábtörlőn is el lehetne fogyasztani, csupán rámutat arra, hogy valamivel kisebb a fertőzés veszélye, ha az ember gyorsan cselekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik