Tudomány

Új dinófajt fedeztek fel

Alaszka északi részén bukkantak a kicsiny dinoszaurusznak, a híres T. rex egy rokonának kövületeire a kutatók. A 70 millió éves maradványokat a földtörténeti késő krétakorból származó üledékes kőzetekben találták a texasi Perot Természeti és Tudományos Múzeum szakemberei.

Az észak-alaszkai Prince Creek képződményben fellelt részleges koponya-, állkapocs- és pofacsontmaradványok vizsgálatából kiderült, hogy dinoszaurusz a tirannoszauruszok rokona. Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy egy teljesen más dinoszauruszfaj megkövesedett maradványait vizsgálják.

Tirannoszaurusz maradványokra ilyen messzi északi tájakon még nem bukkantak, korábban csak Észak-Amerika és Ázsia középső és délebbi részein tártak fel ilyen lelőhelyeket.

A koponyacsontok a Nanuqsaurus hoglundi nevű új tirannoszauruszfaj csontjai, amelyek szoros rokonságban álltak két mások tirannoszauridával, a Tarbosaurusokkal és a Tyrannosaurusokkal. Ez az új dinoszauruszfaj a becslések szerint relatív kicsi volt, egy felnőtt példány koponyájának hosszúsága körülbelül 62 centiméter lehetett, összehasonlítva a T. rex 150 centiméteres koponyájával – írták a szakemberek a PLOS ONE tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukba. Ez a faj valószínűleg a szezonálisan szélsőséges, kontinentális körülmények között élt Észak-Amerika legészakibb részén.

Anthony Fiorillo és Ronald S. Tykosky, a tanulmány szerzői úgy vélik, a N. hoglundi kisebb testmérete a délebbre talált legtöbb tirannoszauridához képest azt tükrözi, hogy a faj alkalmazkodott az északi-sarki évszakok erőforrásaihoz, illetve azt is, hogy ez a faj részben elzárt volt a kontinens többi részétől az olyan geológiai képződmények által, mint a kelet-nyugati vonulatú Brooks-hegység. E a felfedezés bepillantást tesz lehetővé a tirannoszauruszok alkalmazkodóképességébe és evolúciójába másféle feltételek, az észak-sarki körülmények között.

“A mini dinoszaurusz felfedezése szuper dolog, mivel feltár nekünk valamit abból, milyen körülmények uralkodtak az ősi Északi-sarkon. Az teszi még inkább érdekessé ezt a felfedezést, hogy a Nanuqsaurus hoglundi megmutatja nekünk az ősi északi-sarki világ biológiai gazdagságát egy olyan korban, amikor az Föld még igen meleg volt a mai viszonyokhoz képest” – idézte Fiorillót a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik