Tudomány

A legmenőbb okosórák és hordható kütyük az MWC-ről – 2. rész: okoskarkötők

A múlt héten a Samsung okoskaróráit néztük meg, most a három legfontosabb okoskarkötőt. EKG-alapú azonosítás, életútfigyelés, csak néhány dolog a repertoárból.

A fitnesszkarkötőket elsősorban sportolásra találták ki, de a gyártók mindenféle extra trükköt bevetnek azért, hogy kitűnjenek a többiek közül.

 

Sony SWR10 Smartband

A Sony elsősorban sportolásra szánt karkötőjének, a Smartbandnek a januári CES-en volt az igazi bemutatója, de elhozták Barcelonába is, hiszen az eszköz márciusban debütál a boltokban.

A Sony viselhető termékcsaládot tervez, ennek az első fecskéje a Smartband. Az eszközök inputjai alapján egy Lifelog nevű alkalmazás rögzíti a lehető legtöbb dolgot, amit tud az életünkről, tehát hogy merre jártunk, mennyit sportoltunk, milyen zenét hallgattunk, hol milyen fotókat készítettünk, milyen az idő, stb.

Ezeket a funkciókat persze már most is elérhetjük különböző rendszerekben, de a Sony mindent integrál egy nagy emlékkönyvszerű naplóba, hogy halálos ágyunkon is végig tudjuk nézni, mi történt velünk az életünkben. Ráadásul segíthetünk is a rendszernek azzal, hogy a megfelelő gomb nyomkodásával jelezzük, most fontos, rögzítendő pillanatot élünk át, ezeket a pontokat a Sony Life Bookmarknak hívja.

A Smartband – és az egész jövendőbeli termékcsalád – lelke a Sony Core technológia, ez egy fitness tracker, azaz egy szenzor, ami érzékeli és rögzíti a Lifelog számára az adott eszközön elérhető adatokat – a Smartband valójában egy karkötő, amibe be kell helyezni a miniatűr Core dobozkát. Pulzust pl. nem mér a Smartband, ebben alulmarad a Samsung Gear Fithez képest, viszont öt napig is bírja – mondjuk nem csoda, hiszen a Smartbandnak nincs saját kijelzője. Tud viszont okos ébresztést és vibrál is, ha pl. hívás jött a telefonunkra. (Bluetooth vagy NFC segítségével köthetjük össze androidos telefonunkkal, a Sony nyílt rendszert ígér, és nem korlátozza a készülékek típusát.)

Nymi Wristband

A Bionym 100 dolláros kijelző nélküli karkötője egy csomó meglepő dolgot tud, elsősorban azt, hogy képes azonosítani viselőjét szívverése (pontosabban EKG-görbéje) alapján. Ez kicsit meredeken hangzik, de a cég állítja, megbízható, ujjlenyomatszerű azonosítást tesz lehetővé az EKG (azonosításkor a másik kezünket hozzá kell érinteni az eszközhöz, mert az EKG méréséhez a test két távoli pontján kell mérnünk). Ezzel az azonosítással elég biztonságos lesz ahhoz, hogy pl. mobil pénztárcaként használjuk, nem véletlen, hogy az egyik első alkalmazás az eszközre éppen egy Bitcoin Wallet.

De a biztonságot használhatjuk másra is, pl. nyitogathatunk vele otthon ajtókat, kapukat, autót, kikerülhetjük vele különböző eszközeink jelszókéréseit, tehát mindenhol azonosíthatjuk magunkat vele mindenféle bonyolult procedúra nélkül (persze feltétel, hogy a nyitandó eszköznek legyen használható interfésze). Az eszköz felismer néhány gesztust is, ezzel irányíthatjuk pl. hogy a bejárati ajtót vagy a garázst akarjuk kinyitni vagy becsukni. Az alábbi videót megnézve érthető meg igazán, miért is lehet nagyon hasznos eszköz a Nymi:

Huawei TalkBand B1

A Huawei okoskarkötője rendelkezik kijelzővel, bár annak minősége elhomályosul az MWC sztárja, a Samsung Gear Fit sokkal látványosabb miniképernyője mellett. A készülék nem is ezzel akar kitűnni, hanem azzal, hogy a kijelző kivehető és a fülünkbe dugva headsetté alakul.

Bár a Huawei eszköze klasszikus fitnesszkaróra, nem igazán csúcsmodell a saját kategóriájában. Van benne lépésszámláló, megmondja, hány órát alszunk és hét óra beszélgetésre elég egy feltöltés. A kivehető headset csak arra jó, hogy ne a telefonunkat kelljen a fülünkhez tartanunk, de ugyanúgy nálunk kell lennie a beszélgetéshez. Kb. 135 dollárért lesz kapható néhány hónapon belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik