Tudomány

A legmenőbb okosórák és hordható kütyük – 1. rész: a Samsung karórái

Az idei barcelonai Mobile World Congress (MWC) egyik legfontosabb trendje az ultrakönnyű - főleg karon - hordozható mobileszközök előretörése volt. A tavalyi első fecskék után az idei dömping azt jelzi, egy új termékkategória vetette meg a lábát a piacon. Az alábbiakban a Samsung kollekcióját vesszük szemügyre.

Egy évvel ezelőtt a Samsung Gear volt a kategória első fecskéje, és bár üzleti sikert nem ért el, fontos mérföldkő lett az okosórák és viselhető eszközök piacra kerülésében.

Az új Samsung Gear eszközök közös tulajdonsága, hogy bár felhasználói felületükön ez nem feltűnő, de az első generációval szemben nem Androidot, hanem a Linux-alapú Tizen OS rendszert használják, emiatt az eszközök nevéből kimaradt a Galaxy szócska is. Az Android elhagyásának kettős oka van, egyrészt saját rendszerével a Samsung függetlenedik kicsit a Google-től, másrészt az Android nem igazán a viselhető eszközökre van optimalizálva. Ez utóbbi még idén változni fog persze, hiszen jön az Android könnyűsúlyúbb verziója, pont a viselhető kütyükre.

Mindhárom eszköznél nagyobb hangsúlyt fektettek a dizájnra, nemcsak szépültek, hanem például mindegyiknél cserélhetőek a szíjak is.

Samsung Gear Fit

A Samsung fitnessórája, a Gear Fit kapta az MWC Best Mobile Device címet a barcelonai kiállításon, ami előrevetíti, hogy a Samsungnál ezúttal az előző próbálkozásnál – a tavalyi Samsung Gear nem volt túl sikeres – jobban ráéreztek, mitől lehet menő egy úttörő kategóriában induló termék.

Az első dolog, ami a Gear Fit megpillantásakor szembetűnik, hogy végre nem egy otromba nagyméretű óraszerű eszközzel van dolgunk, hanem egy gyönyörű hajlított AMOLED kijelzős ékszerszerű valamivel. A termék egy hibrid, az okosóra és a fitnessz-szalagok (ezeken általában érzékelők vannak számottevő kijelző nélkül) között, persze nemcsak sportolás közben használható, de a nagytesókhoz (Samsumg Gear) képest egy kisebb tudású, kevesebb feladatra optimalizált eszköz.

Samsung Gear 2

Az új, fémházas Gear természetesen vékonyabb és könnyebb az előzőnél, van benne pulzusszámláló is, valamint vízállóbb a tavalyi szériánál, és az akku is kétszer annyi ideig bírja.

Samsung Gear 2 Neo
Ez a Gear széria csúcsterméke, 1 GHz-es dual core processzorral, 512MB RAM-mal, 4GB belső tárolóval, a kijelzője 1.63 collos és 320×320 felbontású AMOLED képernyő.

A Neo szócska a Samsung több termékvonalánál is a büdzsé eszközöket jelöli, itt is igaz ez, a Gear 2 Neo a Gear 2 olcsóbb változata, nincs benne például kamera és műanyagból van a háza, emiatt persze könnyebb is. Ezenkívül viszont nagyjából ugyanazt tudja, mint a Gear.

Mindhárom eszköz áprilistól lesz kapható, áruk még nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik