Tudomány

GPS nélkül merre van az arra?

Tájékozódási emlékeztető azoknak, akik valamilyen kütyü nélkül a sarki közértig se jutnának el.

Az elmúlt hetekben nagyon sok időt töltöttünk a Google utcanézegetőjén: megnéztük a művészi és az ijesztő oldalát, de kitértünk a legszebb utcaképekre is. Erről viszont eszünkbe jutott, hogy bár csak nemrég terjedtek el, a GPS-ek és okostelefonok miatt az ember lassan már elfelejti azt is, hogy kell toronyirányba menni.

Pedig kár lenne teljesen rábízni magunkat a kütyükre: a feltöltött térkép tévedhet, az akksi lemerülhet és a mobilinternetnek sincs még világkörüli lefedettsége. Érdemes tehát – és nemcsak ezekben az esetekben – jól körülnézni, tájékozódási pontból ugyanis nincs kevés.

Például kétségtelen, hogy a Nap kelet-nyugati megbízhatósága függ az adott évszaktól és a földrajzi helyzetünktől is, de az eltérések ismeretében viszonylag jó támpontot adhat arról, merre van a térképen a “jobbra” és a “balra”. Tényleg fontos azonban fejben tartani, hogy minél közelebb vagyunk valamelyik sarkkörhöz és/vagy valamelyik napéjegyenlőséghez, központi csillagunk annál kevésbé kel keleten és nyugszik nyugaton.

Viszont ha napközben eltévednénk, érdemes éjszaka tovább kémlelni az eget – ha nem is ismerős az összes csillagkép, a Kis Medvét és az Oriont könnyű megjegyezni. Előbbi “farkának végén” található ugyanis a Sarkcsillag, amely itthonról szerencsére legfeljebb egy fokos szöget zár be a valódi északkal. Utóbbinak elég az övét ismernünk, hiszen a három, viszonylag közel álló csillag a Naphoz hasonló módon segít a kelet-nyugati tájékozódásban –  viszont csak télen, hiszen nyáron napközben járja meg az eget, vagyis nem látható.

Ti hogyan tájékozódtok kütyük nélkül?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik