Tudomány

Az EB kivezetné a rezsicsökkentést

Az Európai Bizottság kivezetné a földgáz és az elektromos áram központi árszabályzását Magyarországon. Azok a tagállamok, akik hasonlóképp alkalmazzák ezt a gyakorlatot, már egyeztetéseket folytatnak a bizottsággal.

“Nincs új fejlemény, Magyarországgal még nem kezdődött meg a kétoldalú konzultáció”

Említi a napokban egy név nélkül nyilatkozó tisztviselő, aki felidézte Günther Oettinger energiaügyi biztos levelét, melyet tavaly küldött el a 17 érintett uniós tagállamnak. Tartalmát tekintve azzal érvel, hogy a hatósági árak nem biztosítják a megfelelő befektetési szintet a szektorban, és ennek árát hosszabb távon vagy a fogyasztók, vagy az adózók fizetik meg.

A bizottság többször hangoztatott álláspontja az, hogy a szabályozott árak ellentétesek a szabad piac alapvető elvével, az árakat a keresletnek és a kínálatnak kell kialakítania. A bizottsági forrás rámutatott ugyanakkor, hogy Brüsszel tiszteletben tartja az Európai Bíróság egy korábban született ítéletét, amelyben a luxembourgi bírák úgy döntöttek, hogy az árszabályozás kivételes esetekben, bizonyos feltételek teljesülése esetén elfogadható.

A bizottság elfogadja, hogy míg az európai energiapiac liberalizációja tart, korlátozott ideig, rendkívüli esetekben indokolt lehet az energia végfelhasználói árának szabályozása – tudatta az uniós tisztviselő, aki ugyanakkor elmondta azt is: Brüsszel annak a híve, hogy a kiszolgáltatott, sérülékeny fogyasztói csoportokat a piaci árak érvényesülése mellett például célzott támogatásokkal segítsék a tagállamok ahelyett, hogy minden fogyasztó számára megszabják az árakat.

echthild Wörsdörfer egy konferencián arról beszélt, hogy a bizottság keményen fellép az árliberalizáció érdekében. A portál szerint ő úgy fogalmazott, hogy a bizottság már megkezdte az egyeztetéseket az árszabályozást alkalmazó országokkal, valamint, hogy a bizottság akár kötelezettségszegési eljárást is kész indítani ezekben az ügyekben, és ha kell, az Európai Bíróságra viszi a kérdést. “Ez a legvégső eszköz, de az árakat liberalizálni kellene” – idézi Wörsdörfert az Europolitics.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Vizet bont és hidrogént termel a műlevél

Online nézhetjük, hogy tűnnek el az erdők

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik