Tudomány

A Hősök terén állt lábra egy lebénult nő

Több mint húsz év után egy robotváznak hála először sétált Amanda Boxtel. A találmányt Budapesten tesztelték.

Amanda Boxtel 1992-ben bénult le deréktól lelfelé egy síbalesetben. Akkor az orvosok közölték vele: soha többé nem tud majd járni. Nem lett igazuk; a nő ugyan nem gyógyult meg, de egy teljes mértékben rá szabott, 3D-s nyomtatóval előállított külső robotváznak hála mégis újra lábra állt – írja a Gizmag.

A szerkezetet az Ekso Bionoics és a 3D Systems készítette, miután beszkennelték a nő csípőjét és lábait. Az akkumlátort egy méretes hátizsákként viseli. A gépet Budapesten mutatták be; a nő lassan és botok segítségével, de viszonylag természetesen és magabiztosan sétált végig a színpadon. “Ez az emberi kreativitás és a technológia diadala, amely visszaadta eredeti képességemet gyönyörű, látványos és organikus formában” – nyilatkozta Boxtel. Később a Hősök terén is kipróbálták a szerkezetet, ott készültek az alábbi fotók.


Forrás: 3D Systems

Eddig Jobbára a filmekben láthattunk hasonlót (emlékezzünk csak a rakodógépre a Bolygó neve Halálból, nemrég pedig Matt Damon viselt hasonlót az Elízium című filmben), az amerikai hadsereg pedig hadászati célból próbálkozik a robotikus exoskeletonnal. Készült már azonban a való életben is használható, gerincbetegeknek szánt, illetve agyhullámokkal irányítható robotváz is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik