Tudomány

Pusztíthat a panelprogram

Szigorúan védett, hasznos fecskék és denevérek lehetnek a panelprogram áldozatai.

Indul a harmadik panelprogram, amely 380 ezer lakás nélkülözhetetlen korszerűsítését célozza 2020-ig. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra hívja fel a figyelmet, hogy a védett fallakó fecskék fészkeinek eltávolítása, a sarlósfecskék fészek-, és a denevérek lakóüregeinek megszüntetése engedélyköteles.

A védelemben részesülő állatfaj egyede által lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás vagy karbantartás a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető. Engedélyt pedig a hatóság akkor ad, ha a tevékenység nem veszélyezteti az egyed élettevékenységét, túlélési vagy szaporodási esélyeit, továbbá fennmaradását – áll az erről rendelkező kormányrendeletben.

Az MME szerint mégis megtörténik, hogy a fészkeket, a fészek- és lakóüregeket törvénysértő és embertelen módon, állatkínzást is megvalósítva, a szaporodási időszakban, az állatokkal együtt semmisítik meg. Ezek a cselekmények nem csak a törvény betűjébe ütköznek, de ellentétesek a józan ész, jól felfogott érdekeink, egészségvédelmünk szempontjából is. A fecskék, sarlósfecskék és denevérek ugyanis a legfontosabb szúnyogfogyasztó állatok közé tartoznak, amelyek ingyen és biológiai úton szabályozzák a csípő szúnyogok állományát.

Ha megsemmisítjük ezeknek a légivadászoknak a szaporodó- és élőhelyeit, akkor sokszorosára nő az idegmérgek alkalmazására építő kémiai szúnyogirtás iránti igény, ami nemcsak környezetromboló, de drága is.

Az afrikai telelőterületeikről a napokban hazainduló fecskék és a denevérek védelmével kapcsolatban a legfontosabb feladat a zöldhatóságok engedélyeinek beszerzése után a fecskefészkek eltávolítása március 31-ig, és a denevérek eltávolítása a lakóüregekből április 1-31. és augusztus 15-október 31. között. Fontos, hogy a zöldhatóságnak az engedély kiadására időre van szüksége, ezért a kérelmet időben, lehetőleg még februárban be kell nyújtani – emeli ki az egyesület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik