Tudomány

Meghalt Farkas Bertalan orosz űrhajós társa

79 évesen elhunyt Valerij Kubaszov volt szovjet űrhajós, aki 1980-ban a Szojuz-36 űrhajó parancsnokaként együtt repült Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal.

Valerij Kubaszov 1935. január 7-én született a Moszkvához közeli Vlagyimir régióban. Ő volt a 18. szovjet űrhajós, 1966-ban került be a szovjet kozmonauták közé.

Ő kapcsolódott először az amerikaiakkal

Először 1969 októberében repült az űrbe a Szojuz-6 fedélzeti mérnökeként. Az utazás során Kubaszov és társa a világon elsőként végzett fémhegesztést az űrben, a súlytalanság körülményei között a kijevi Paton intézetben készített eszközzel.

Valerij Kubaszovnak jutott az a feladat is, hogy Alekszej Leonovval együtt 1975-ben a világon elsőként vegyen részt külföldi űreszközök, az orosz Szojuz-19 és az amerikai Apolló-űrhajók összekapcsolásában.

A Magyar Népköztársaság Hőse volt

A szovjet űrrepülés nagy alakjával teljesíthette küldetését Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. Kubaszov és Farkas Bertalan 1980. május 26-án a Szojuz-36 űrhajóval indult Bajkonurról a Szaljut-6 űrállomásra, ahonnét június 3-án tértek vissza a Földre.

Kubaszov a közös magyar-szovjet űrrepülést követően megkapta a legmagasabb adományozható magyar kitüntetést, a Magyar Népköztársaság Hőse címet, hazájában kétszer a Szovjetunió hőse címmel ismerték el, háromszor megkapta a Lenin-rendet, és számos más magas szovjet és külföldi állami kitüntetéssel ismerték el.

A neves kozmonauta haláláról az űreszközök gyártásával foglalkozó orosz vállalat, az RKK Enyergija számolt be. A közlés szerint Kubaszov szerdán halt meg. Az űrhajós búcsúztatása február 22-én lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik