Tudomány

Gyász Sidney-ben: elaltatták a nagy túlélőt

Elaltatták a világ egyetlen fogságban élő leopárdfókáját a sydney-i Taronga Állatkertben. Az intézmény azzal indokolta "szívszorító" döntését, hogy a hétesztendős antarktiszi ragadozó már hosszú ideje súlyos betegséggel küzdött.

A Casey nevű fókának az év eleje óta nem volt étvágya, és az “intenzív állatorvosi kezelés és gondoskodás ellenére állapota folyamatosan romlott az elmúlt időkben” – húzta alá az állatkert, ahol a múlt héten, pénteken altatták el a ragadozót.

Casey 2007-ben került a Taronga Állatkertbe, miután partra vetődött a Sydney-től délre fekvő Wattamolla öbölben. A fókára lesoványodva, hasán friss cápaharapás nyomaival találtak rá. Az állatkert megtartotta a fókát, amiatt aggódva, hogy az óceánba visszakerülve az állat esetleg megfertőzheti valamivel a helyi leopárdfóka-populációt. Casey volt fajának egyetlen fogságban élő példánya.

Különleges helyzetéből adódóan az állat nemcsak a látogatók és a gondozók, hanem a kutatók kiemelt figyelmét is élvezte. A szakemberek annak reményében vizsgálták, hogy többet megtudhatnak az antarktiszi vizekben élő fajról – adta hírül a The Guardian című brit lap internetes oldala.

“Reméljük, Casey kapcsolata a gondozóinkkal és a látogatókkal hozzájárult ahhoz, hogy tudatosítsuk az emberekben a környezetvédelem fontosságát és növeljük ennek a lenyűgöző antarktiszi fajnak a megbecsülését” – húzta alá közleményében az állatkert.

Az alábbi videó tavaly nyáron készült a Taronga Állatkertben, amikor egy reggel zenés ébresztővel kedveskedtek Casey-nek.

Ajánlott videó