Tudomány

A NAV-botrány kirobbantója is indul a választásokon – Zöldszüret

Az oroszok foga az INA-ra is fáj, az enyhe tél miatt elpusztulnak a madárfiókák. A rovarirtók károsítják a gyerekek idegrendszerét, idén is megrendezik a szkeptikus konferenciát.

Az 1000 milliárdos NAV-botrány kirobbantója, Horváth András végül csatlakozott Ángyán József mozgalmának, a Tisztesség és Emberség Szövetségének színeihez, így indul az áprilisi parlamenti választásokon. Az egykori NAV-os dolgozó lakóhelyén, a XIV. kerületben lesz jelölt, így a fideszes Papcsák Ferencnek, és az MSZP-s Tóth Csabának lesz a kihívója.

A Tisztesség és Emberség Szövetsége (TESZ), Ángyán József mozgalmának színeiben indul a parlamenti választásokon az 1000 milliárdos adócsalási botrányt kipattintó Horváth András, egykori NAV-munkatárs – tudta meg a hvg.hu. A párt honlapjáról kiderült, hogy a mozgalom 31 választókerületben állít jelöltet, az Élőlánc Magyarországért égisze alatt.

Az oroszok a szocsi olimpia után kívánják megkezdeni a tárgyalásokat a horvát kormánnyal, miközben a Mol Nyrt. is sürgeti a horvát kormány és a magyar társaság tárgyalódelegációinak a találkozását – írja kormányközeli forrásra hivatkozva hétfői számában a Jutarnji list.

Az orosz befektetők akár már február végén Zágrábba érkezhetnek, hogy tárgyaljanak a horvát kormány képviselőivel és Zoran Milanovic miniszterelnökkel. A kormányközeli forrás szerint az orosz cégek bizonyosan nem lesznek egymás versenytársai az INA megvásárlásában zajló versenyben. A lap információi szerint a Mol az elmúlt napokban sürgette a horvát kormányt, hogy minél előbb találkozzon a két tárgyalódelegációi. Ezt erősítették meg horvát kormányforrások is, akik elárulták, hogy a találkozó már előkészítés alatt van.
MTI-Energiainfo

Az enyhe tél kedvez a hazai és a Magyarországon vendégeskedő madárvilágnak, azonban számos veszélyt is rejt, hiszen ha a madarak a tavaszias időjárás miatt korábban költenek, már néhány fagyos nap is a fiókák tömeges pusztulását idézheti elő.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületének ornitológusa elmondta, hogy a madárvilágnak nagy erőpróbát jelent alkalmazkodni a klímaváltozás okozta szokatlan helyzetekhez. “A madarak világára egyébként sem a fogcsikorgató hideg, a hóval borított rétek, befagyott élővizek jelentik a valódi veszélyt, hanem az ideihez hasonló, egyre gyakoribb „lagymatag” telek. A kiszámíthatatlan tavaszok evolúciós léptékben is zavart okozhatnak” – fogalmazott.
greenprofit.hu

Néhány rovarirtó hátráltatja a gondolkodás fejlődését. Kapcsolat lehet egyes vegyszerek és a gyermeki idegfejlődés zavarai közt. A mangánt a csökkent intellektuális képességekkel és a mozgáskészség zavaraival, az oldószereket a hiperaktivitással és az agresszív viselkedéssel hozták összefüggésbe.Egyes vegyszerek és a gyermekek idegrendszeri fejlődési zavarai összefügghetnek – állapította meg egy új amerikai kutatás.

A vizsgálat egy 2006-os tanulmány folytatása, ahol ugyanez a kutatócsoport öt olyan vegyi anyagot azonosított, amelyek a gyermekek agyi és idegi fejlődését károsíthatják.
greenfo.hu

Idén február 22-én immár 11. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Szkeptikus Konferencia, amelyen nagyító alá veszik a kavitációs kazánokat, az ionizációs kazánokat, a gépjárművek motorjainak táltosítóit és a villamos energiafogyasztás csökkentőket is.

Ebben az évben, február 22-én, már XI. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézete szervezésében a Budapesti Szkeptikus Konferencia. A konferencia ingyenes, és interneten is követhető lesz ezen a címen. A konferencia védnöke Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Hogyan találkozik a vallás és a környezetvédelem? A kettő nem is áll olyan távol egymástól, hiszen a világvallásokban egyaránt megtalálható az a tézis, miszerint a teremtett Föld a miénk, és felelősséggel tartozunk érte. De érdekes példa lehet az is, hogy az Evangélikus Hittudományi Egyetemen választható szeminárium az Ökoteológia, ami már jelentősebb szakirodalommal is rendelkezik. 2013-ban jelent meg a Zöldellő Egyház című könyv, amelyben nyolc magyarországi vallás vezetőjének interjúja olvasható az egyházak zöld oldalának tükrében.

.

Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Kodácsy Tamás, lelkész elmondta, hogy a kötet egy nagyon szép reprezentatív kiadvány, amely összefűzi, azokat gondolatokat, amik mentén adott egyházak értelmezik a teremtett világ védelmét, viszont sokkal érdekesebb megnézni azt, hogy mit tesznek gyakorlatban a fenntarthatóságért.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Újraindul a bányászat, itt az elektromos golf – Zöldszüret

Sólyom László kiosztotta a kormányt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik