Tudomány

Újraindul a bányászat, itt az elektromos golf – Zöldszüret

Londonban egy napelemes vasúti hidat adtak át, megvalósulhat az i-Car? - Zöldszüret

A szakminiszter a minősítő bizottság javaslata alapján meghozta döntését a szénhidrogén és a geotermikus energia kutatási területekre kiírt bányászati koncessziók megadásáról – adta hírül az NFM.

Szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Battonya-Pusztaföldvár észak és a Szegedi-medence nyugat területére) és a Vermilion Exploration B.V. (Battonya-Pusztaföldvár dél területére), míg geotermikus energia kutatása, kinyerése és hasznosítása céljából a CEGE Közép-Európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. (Jászberény területére) nyert jogosultságot koncessziós szerződés megkötésére.

A nemzeti fejlesztési miniszter 2013 augusztusában négy szénhidrogén (Szegedi-medence délkeleti és nyugati, Battonya-Pusztaföldvár északi és déli területe) és három geotermikus energia kutatási területre (Ferencszállás, Kecskemét, Jászberény) tett közzé bányászati koncessziós pályázati felhívást.
MTI – napi.hu

Minden jel arra mutat, hogy az Apple az elektromos autók úttörője, a Tesla Motors felvásárlására hajt. Tavaly késő ősszel az üzleti sajtót már körbejárta egy ilyen pletyka, arra alapozva, hogy európai befektetési bankárok ajánlották Tim Cook Apple-vezérigazgatónak az autós céget, mint tökéletes felvásárlási célpont. A mostani hírnek ennél már több alapja van, az Apple felvásárlásokért felelős vezére, Adrian Perica ugyanis az utóbbi időben rendszeresen feltűnik a Teslánál, és hosszas tárgyalásokat folytat Elon Musk cégvezérrel.

Állítólag Musk többször találkozott Tim Cookkal is titokban az Apple főhadiszállásán. A találgatások nem véletlenek, az Apple több mint 160 milliárd dolláros készpénztartalékot halmozott fel, aTesla tőzsdei értéke jelenleg 24-25 milliárd dollár, Steve Jobs pedig már halála előtt megálmodta az iCar-t.
index.hu

A vasúti infrastruktúra reformjának és újratervezésének tekinthető, hogy a napelemeket ebben a szolgáltatásban is egyre erőteljesebben felhasználják. Példa erre London központjában a közelmúltban hivatalosan üzembe helyezett vasúti híd, amely az üzemeltető híradása szerint, egyszersmind hatalmas naperőműként is funkcionál. 4400 napelem, amely a hidat borítja  mintegy 80 ezer csésze tea megmelegítését teszi lehetővé, azaz nem csekély energiával bír.

Érzékletes módon megközelítve e különleges módon borított híd teljesítményét, álljon itt egy összehasonlítás a napelemek “munkájáról”. A 4400 napelem, amely a hidat borítja mintegy 80 ezer csésze tea megmelegítését teszi lehetővé, azaz nem csekély energiával bír. További ismérve a világváros immáron legújabb és leghosszabb átjárójának az is, miszerint  évente megközelítően 511 tonnával tudja csökkenteni a CO2 kibocsátást. A hatékony klímavédelem egyfajta szemléletes példája ez napenergia felhasználás, amely mind környezetvédelmi, mind energimegtakarítási szempontból is jelentős és példamutató.
alternativenergia.hu

A Volkswagen elkezdte az elektromos Golf értékesítését Németországban, az alapváltozat ára 10,8 millió forint.A Volkswagen nagyon ügyelt rá, hogy az elektromos Golf ne legyen drágább a pár hónapja bevezetett, szintén elektromos BMW i3-asnál, a 34900 eurós alapár 50 euróval kevesebb, mint a vetélytársé.

A gyár szerint az e-Golf 15 százalékkal takarékosabb, mint a legjobb, hasonló méretű, acélból készült vetélytárs. Ezzel valószínűleg az olcsóbb Nissan Leafre céloztak, melynek listaára 15.990 font (6 millió forint) Nagy-Britanniában. A BMW i3 karosszériátját ezzel szemben szénszálas anyagból sütik.
origo.hu

Önkénteseket jelentkezését várják parlagi sas fészekőrzéshez 2014.04.11-08.01 közötti időszakra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, együttműködve a Hortobágyi, a Bükki és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal, a HELICON LIFE+ projekt keretében, önkéntesek bevonásával ismét parlagi sas fészekőrző akciót hirdet néhány Különleges Madárvédelmi Területen (SPA) 2014-ben.

Az akció célja kettős. A legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett, és hazánkban fokozottan védett parlagi sas költőállományának (mely egyben az európai uniós állomány kétharmada) megóvása a fészkelési időszakban jelentkező emberi zavarástól, esetleges bűncselekményektől (mérgezés, lelövés, fészekrablás). Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. Emellett a folyamatos távcsöves, teleszkópos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok szaporodási viselkedésével kapcsolatban.
parlagisas.hu

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Újra dühösek a gazdák a kormányra – Zöldszüret

Villámárvíz – honnan jön ez a sok eső?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik