Tudomány

Mégesem okoz rákot a mobiltelefon?

A mobiltelefon antennák vagy bázisállomások lehetséges egészségkárosító hatásai sok embert foglalkoztatnak. A gyerekek ma már több órát nyomkodják a mobiltelefont, kiderülhet az igazság?

Nincsenek az egészségre káros hatásai a mobiltelefon használatnak – Írja a brit telegraph magazin. A kutatás 11 évig tartott, ára meghaladta az 5 milliárd forintot, a költségeket a brit kormány és telekommunikációs cégek állták. Állítólag több független szervezet is figyelemmel kísérte a kutatásokat, így próbálták meg elkerülni, hogy a finanszírozók ne befolyásolják tesztek eredményeit.

A több mint egy évtizedig tartó kutatás után két dolgot tudtak kellő bizonyosságal megállapítani a brit kutatók:

  • Nincs bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonálás növelné a rák kockázatát
  • A bázisállomások elektromágneses sugárzása nem veszélyezteti a terhes nőket, és a magzatra sincsenek kártékony hatással.

„A független, alapos kutatás véget ért: nem találtunk olyan egészségügyi kockázatot, amit a telefonok vagy bázisállomások sugárzása okozna. A kutatásnak köszönhetően sokkal biztosabbak lehetünk, hogy modern telekommunikációs eszközeink biztonságosak″ – jelentette ki David Coggon, a kutatás vezetője.

A témában egyébként számtalan kutatás készült világszerte, természetesen egymásnak ellentmondó eredményekkel.-írja az Index.
Egy magyar kutatásról, melyet a levegő munkacsoport készített itt olvashat.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Újra dühösek a gazdák a kormányra – Zöldszüret

Mit keres 350 ezer tükör a sivatagban?

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik