Tudomány

Újra dühösek a gazdák a kormányra – Zöldszüret

Se a képviselők, sea nemzeti park igazgatók nem jelentek meg a mezőgazdasági bizottság ülésén. Lehet házat építeni egy havi minimálbérből, az EU bojkottálni kényszerül az amerikai bioetanolt. - Zöldszüret

Megfutamodtak a fideszes képviselők és nemzeti parki igazgatók. Dühös gazdák letámadták a földügyi államtitkárt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén.

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) debreceni igazgatósága előtt tüntetnek ma az állataikkal azok a gazdák, akik egyetlen négyzetmétert sem nyertek az állami földbérlet-pályázatokon. Ez arra is válasz, hogy tegnap délelőtt az utolsó pillanatban mondták le részvételüket a fideszes “vendégek” és képviselők, valamint a HNP igazgatója az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottságának ülése előtt.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megbízott elnöke még ennyi fáradságot sem vett magának, egyszerűen csak nem ment el a kétes állami földbérlet-pályázatokkal foglalkozó albizottsági meghallgatásra. A fő téma a HNP területén történt kétes pályázati döntések tisztázása lett volna, de végül csak Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára jelent meg az albizottsági ülésből vitává alakult találkozón.

A hallgatóság soraiban néhány olyan gazda is megjelent, akik a pályázati döntések miatt elveszítették a legelőiket és szeptember 1-jétől már nem tudják etetni az állataikat.

greenfo.hu

A történet akár mesébe illő is lehetne, de ez a mese valóságos, s mi több tanulságos, megszívlelendő. Mindössze 250 dollárból (57.000 forint!) épített fel önerejéből egy 59 éves nyugdíjas angol rajztanár, Michael Buck egy gyönyörű házat. Vegyük sorba az eseményeket. Egy boríték hátulján, hirtelen ötlettől vezérelve kezdte el megtervezni a házat, majd két esztendőt töltött különböző megmenthető, újrhasznosítható helyi anyagok felkutatásával.

 

Nem tágított: ragaszkodott a költségek alacsonyan tartásához, csak olyan anyagot volt hajlandó felhasználni, amit ő maga a környéken megtalált, illetve egyáltalán nem használt elektromos eszközöket otthona felépítéséhez. Egy használaton kívüli hajóról származik házának padlója, leselejtezett teherautóról az ablaküvegek, a ház teteje pedig a környék mezőiről összegyűjtött szalmából készült. A fűtést kandallóval oldja meg, amely a kíváló szigetelésnek köszönhetően bőven elég a ház melegen tartásához.
alternativenergia.hu

Az európai bioetanol-termelők panaszt tettek az USA ellen a Norvégián keresztül történő behozatal miatt. Az északi országba importált etanol mennyisége az elmúlt egy év során megtízszereződött és messze aláássa az európai gyártók árait. Az EU azután súlytotta vámteherrel az USA-ból importált etanolt, miután kiderült, hogy az amerikai gyártók kihasználva az otthoni előállítást támogató dotációkat, Európában törvénytelenül alacsony áron értékesítik azt. Az ePURE 2014. január 29-i panasztétele egyértelmű bizonyítékokkal szolgál az EB számára arról, hogy az amerikai beszállítók kerülik a vámot, így ellehetetlenítik az európai termelők versenyképességét.

piacesprofit.hu

Áttörés történt a fúziós reaktorok fejlesztésében, állítják a kaliforniai kutatók. Tanulmányban részletezték mérföldkövet jelentő magfúziós kísérleteiket amerikai kutatók, akiknek először sikerült több energiát nyerni a fúzióból, mint amennyit abba belefektettek. A kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium tudósainak már tavaly ősszel nyilvánosságra hozott sikeres kísérleteiről most jelent meg tanulmány a Nature című tudományos folyóiratban.
MTI-Energiainfo

A tengeri halászat helyett egyre inkább az intenzív haltermelés felé fordul az EU akvakultúrája, ez új piacot jelent a magyar halgazdaságoknak is. Az ágazatnak sokat segített a geotermikus energia felhasználását könnyítő szabályozásnak köszönhetően, mára egyre nagyobb mennyiségben termelnek idehaza új, exportképes fajokat. Nagy bátorság beruházni egy haltermelő vállalkozásba, de lehet eredményt elérni – nyilatkozta Kotrik László.
vg.hu

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Áder aláírta a bővítést, a Mavir szükségesnek ítéli – Zöldszüret

7 állatfaj, amit az emberiség pusztított el

Ajánlott videó

Olvasói sztorik