Tudomány

Olajóriást nyomott le a Google

Az összesített tőzsdei érték alapján már a Google a második legértékesebb amerikai vállalat. Sokáig az Exxon olajipari cég volt a második helyen, de a FactSet adatai szerint a február 7-i tőzsdezárás idején a Google összesített értéke 395,42 milliárd dollár volt, míg az Exxoné 392,66 milliárd dollár.

2013 eleje óta a Google részvényárfolyama megközelítőleg 60 százalékkal emelkedett, de az Exxon papírjai ugyanennyi idő alatt csak pár százalékkal erősödtek.

A tőzsdei elemzők szerint a fordulat nem volt váratlan. Az olajiparban a 2008-as válság kezdete óta fokozatosan csökkennek a bevételi mutatók, és 2013 utolsó negyedévében az Exxon mellett a BP és a Royal Dutch Shell is kedvezőtlen negyedéves eredményekről számolt be.

Ezzel ellentétben a Google 2013 végén is növelni tudta bevételeit, és továbbra is jó növekedési kilátásai vannak. A Google eredetileg csak internetes keresési szolgáltatásokat nyújtott, de mostanra folyamatosan szélesíti kínálatát, és az okostelefonok és táblagépek használóinak egyre népesebb tábora biztosítja számára a keresletet.

Hétfő délután a New York-i tőzsdenyitás után a Google részvényei 0,32 százalékkal erősödtek, 1181 dolláron álltak, míg az Exxon részvényei 0,59 százalékot gyengültek, 90,05 dollárt értek. Pillanatnyilag mindkét vállalat jelentős lemaradásban van a legértékesebb amerikai céghez, az Applehoz képest, amelynek összesített tőzsdei értéke 470,83 milliárd dollár volt hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik