Tudomány

Elfogadta a parlament a Paksi bővítést, mindenki más napelem-lázban ég – Zöldszüret

Brüsszel szeme rajtunk, szirénázni kezdett az LMP a jóváhagyás után. Nagy-britanniában is kiteljesedik a napelem forradalom, Szaud-arábia szolár panelt gyárt majd, India megépíti a világ legnagyobb erőművét. - Zöldszüret

A választásokig már csak háromszor ül össze a parlament, mindenki az alsóházi terembe szorult, mert a felsőházi termet már elkezdték átalakítani a kisebb parlamenthez. Kemény héten vannak túl a képviselők, Brüsszel megkezdheti a Paksi bővítés vizsgálatát, az előzetesen benyújtott dokumentumok alpján semmi kivetnivalót nem találtak a magyar-orosz megállapodásban.

Csütörtökön az Országgyűlés név szerinti szavazáson jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítését, a kormánypárti képviselők mellett a Jobbik-frakció többsége is igennel szavazott. A törvény végszavazása eredetileg a jövő héten lett volna a parlamentben, de a Fidesz javaslatára egy héttel előrehozták most csütörtökre, valószínűleg azért, mert csak ellenzéki módosító indítványok érkeztek, amelyek közül a kormány egyet sem támogatott.

Az LMP-s Szél Berndaett szirénával tiltakozott a törvény jóváhagyása ellen, akciójához Ertsey Katalin is csatlakozott, Schiffer András pedig egy transzparenst feltartva tiltakozott. Mindhármukat kitiltották az ülésteremből, továbbá a házelnök a képviselői tiszteletdíj egyharmadának megvonását javasolta. Később idiótának titulálta a képviselőket az ATV-ben.

Három év alatt 65 százalékot esett a napelemek ára Nagy-Britanniában. 2010-ben még 13 ezer font volt a költség, most csak 4500 font. Greg Baker energiaminiszter szerint „Egy jól elhelyezett napelem 20 évre garantálja az akár évi 8 százalékos kamatot. Ez 2-3 százalékkal több mint a nyugdíjalapok annuitásos járadéka” – mondta .

Ha egy politikus ilyet mond, abból tudni lehet: Angliában már tömegesen elterjedt a lakossági napelem. Már több felmérés kimutatta, hogy a kis házierőművek sokkal jobb megtérülést biztosítanak, mint a több gigawattos napelemfarmok. Ennek oka elsősorban az, hogy az energiát nem kell raktározni, nincs annyi hálózati veszteség sem.
hvg.hu

Rendkívüli megállapodást kötött a szaúd-arábiai állami befektetési alap és az amerikai SunEdison. Az együttműködés értelmében a két fél egy 3 GW napelemgyártási kapacitással rendelkező vertikális üzemet építene mintegy 6,4 milliárd dollárból. A SunEdison papírjai ennek hatására szárnyalni kezdtek a New York-i tőzsdén.

A beruházás nemcsak a méretét tekintve számítana rendkívülinek, hanem abból a szempontból is, hogy a világ egyik legnagyobb olajkitermelő országában valósulna meg. A dolog azért is rendkívüli, mivel a világ jelenleg vezető modulgyártói (Yingli Green Energy, Trina Solar, Canadian Solar) mind 2,5 GW alatti összkapacitással rendelkeznek. Szaud-Arábia 2010-ben hírdette ki új energiastatégiáját, miszerint 2030-ra az ország harmadát megújuló energiákból fogja ellátni. Kétségtelen, egy ilyen üzem jelentősen segítené a cél elérésében.
portfolio.hu

India úgy döntött, hogy megépíti a világ legnagyobb naperőművét, amely 4000 megawattos teljesítményre lesz képes. Ez négy átlagos atomreaktor teljesítményének felel meg. A projekt hatalmasabb lesz minden eddigi napenergia-programnál. Az erőmű élettartama nagyjából 25 év lesz, évente 6,4 milliárd kWh energiát termel majd, ráadásul akár évi négymillió tonnával is segíthet leszorítani India szén-dioxid-kibocsátását.

Jelenleg évi 2208 MW kibocsátással büszkélkedhetnek, de ezt is bővíteni szeretnék, a tervek szerint 2022-re elérnék a 22 ezer megawattot. Az elmúlt években felére esett a napenergia ára Indiában, kilowattonként 17 rúpiát (0,27 dollár) kérnek. A bajok ott kezdődnek, hogy a szén ára mindössze 2,5 rupia kilowattonként, illetve hogy az indiai lakosság közel felének még nincs elektromos áram a házában. A környezetvédők is erősen kételkednek a fejlődés irányában.
index.hu

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Összeveszünk a horvátokkal az olaj miatt? – Zöldszüret

Bálnahalál vagy delfinmészárlás? II. rész

Civilmag – egy közösség, ami hasznosabb a Facebooknál

Ajánlott videó

Olvasói sztorik